среда, 4. март 2015.

SIMBOLI VRAČARA (zastava, grb, himna i slava)

Svaka teritorija koja iole drži do sebe mora imati neke svoje simbole po kojima je prepoznatljiva i koji je predstavljaju pred spoljnim svetom. To su: zastava, grb i himna. Istorija nastanka zastava i grbova je veoma dugačka i počinje od bogtepitajkad, pa traje do današnjeg dana. Za razliku od naše i uopšte ostalih evropskih zemalja koje odavno poseduju svoje simbole, beogradske opštine su ih dobile u skorije vreme.

Vračar je svoju zastavu i grb dobio 1993. godine. Autor ovih simbola je Dragomir Acović, predsednik Srpskog društva za heraldiku „Beli orao“.


Opštinska zastava

Zastava

Zastava naše opštine je kvadratnog oblika i plave boje. Oko plavog polja se nalazi zlatna (žuta) bordura koja je uokviruje sa tri strane, a sa četvrte (one do koplja) te bordure nema. U sredini zastave se nalazi zlatni (žuti) krst isti onakav kakav krasi i kupole hrama Svetog Save.


Grb opštine

Grb naše opštine je rađen u tri nivoa (tri grba) po standardima srpske heraldike.

Mali grb

·         Prvi je glavni grb. On se vizuelno gotovo ne razlikuje od zastave samo što je drugog oblika. Dakle, naš grb ima oblik štita. Ostalo je isto. Okvir je žut, glavno polje plavo sa istim krstom u sredini.

Srednji grb

·         Drugi nivo je identičan prvom samo što ovaj grb iznad sebe ima žutu krunu od zidanog materijala.

Veliki grb

·         Treći nivo za osnovu ima drugi grb koji ispod sebe ima Savin apokrif, sa obe strane ga čuvaju sveti Vrači, a iznad njih su zastave Beograda i Vračara.


Opštinska himna

Vračar ima i svoju himnu koju je na tekst Ivana V. Lalića komponovao Rajko Maksimović. To je Pesma Vračara.


Opštinska slava

Vračar kao uostalom i veliki broj opština u Srbiji ima i svoju opštinsku odnosno mesnu ili seosku slavu poznatu širom Srbije pod imenom preslava. To je, što je i sasvim logično Sveti Sava zatitnik srpske crkve i države. A i Vračara.

Nismo tačno upućeni u datum organizovanja krsne slave naše opštine. Čuli smo da je pre nekoliko godina ona proslavljena 25. januara, iako svi znamo da se Sveti Sava obeležava 27. januara. Zašto je to tako želimo da vam napišemo u dva tri reda, jer je ovo podatak koji gotovo nije moguće naći a smatramo da je veoma bitan.

Naime, kao što uglavnom većina vas ne zna, Sveti Sava je umro 12. januara po starom (julijanskom) odnosno 25. januara po novom (gregorijanskom) kalendaru. Mi taj datum obeležavamo 14. januara po starom, odnosno 27. januara po novom kalendaru. Zašto je to tako? Postoji više verzija ove priče. Sveti Sava je umro u Trnovu u Bugarskoj 12. januara. Vest o njegovoj smrti je stigla u Srbiju dva dana kasnije. To je prva verzija. Druga je ta da je on sahranjen dva dana po smrti, pa se zato obeležava četrnaestog. Po trećoj i poslednjoj verziji srpska crkva ga slavi 14. januara zato što po crkvenom ustavu ni jedan svetac ne bi mogao imati samostalnu službu u poprazništvu nedelju dana od Bogojavljanja. Da se ne bi desilo da osnivač samostalne srpske crkve ostane bez samostalne službe, srpsko sveštenstvo se davno dogovorilo da ovaj datum pomeri dva dana unapred.

Tako dođosmo i do epiloga čitave priče. Opština Vračar slavi svoju slavu 25. januara (12. po starom), a čitav školski sistem Srbije 27. januara (14. po starom). Ovaj sretni dogovor nam pruža mogućnost da dolazimo jedni kod drugih na slavu.

Sveti Sava




Нема коментара:

Постави коментар