уторак, 3. март 2015.

REČ-DVE O VRAČARSKIM ULICAMA (gde se nalaze, kako su dobile imena, šta u njima ima)


Kvartove, gradove, sela, naselja i ostale teritorije u ruralnim i urbanim zonama naseljenim ljudima, sačinjavaju ulice.

Ulice su veoma važni i sastavni elementi svakog dela sveta koji smo naselili, pa tako i ovog našeg. One su kao gradski krvotok gde ogromna masa sveta poput krvnih zrnaca jurca na sve strane. Postoje jednosmerne i dvosmerne ulice baš kao vene i arterije.

Naša opština kao i sve ostale na svetu je sačinjena od ulica. Na osnovu imena tih ulica mi se snalazimo u prostoru. Znamo gde stanujemo, gde nam žive prijatelji, gde nam je škola, radno mesto, kafana ili neki drugi objekat bitan za egzistenciju u savremenim uslovima življenja.

Zato ulice i nose svoja imena da bi nam pomogle u snalaženju.

E, tu sad leži problem kako u našem kraju, tako i u čitavoj našoj državi.


Tabla sa natpisom ulice iz savremenog doba

Elem, pošto živimo u zabavnom delu sveta gde se istorija menja na svakih pola sata, mnoge stvari koje su nam danas važne već sutra postaju potpuno nebitne i obrnuto.

Zato mi i menjamo imena ulica kao sezonsku garderobu, pa skoro svaka od dalje navedenih ima i svoje staro, prastaro i čukun staro ime.

Pred vama je spisak ulica sa imenima koja nose danas, a kakva će nositi u budućnosti to ćemo svi zajedno da vidimo.


AVALSKA ULICA

Gde se nalazi Avalska ulica?

Paralelna je sa Ulicom Svetog Save, a povezuje Katanićevu i Ulicu Kneginje Zorke.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po planini Avali koja pravi hladovinu našem gradu. Avala je planina vulkanskog porekla. Vulkan se na sreću nije aktivirao, pa zato i postoji ovaj blog.

Inače Avala je često izletište i simbol Beograda. Na planini se nalazi toranj sa repetitorom RTS-a. Toranj su srušili naši prijatelji iz NATO pakta 1999, a mi smo nešto kasnije za inat podigli novi.

Neki gradovi su blizinu vulkana iskoristili da se turistički promovišu. Napulj na primer ima vulkan Vezuv, a u restoranima širom sveta možete pojesti i picu Vezuvio.

Zato apelujem da pod hitno napravimo gibanicu ili proju Avalio, pa da i mi postanemo poznati kao Napulj.


Avalski toranj

Čega ovde ima?

U ovoj ulici se nalazi OŠ Sveti Sava.



BABA VIŠNJINA ULICA

Gde se nalazi Baba Višnjina ulica?

Polazi iz Krunske, pa preseca Njegoševu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po majci kneza Miloša - Baba Višnji (ranije su mnoga ženska imena bila izvedena iz imena voća – Višnja, Jagoda, Dunja, Banana Split i t.d.). Višnja Urošević je bila u braku sa izvesnim Obrenom Martinovićem. Sa njim je imala dva sina Jakova i Milana. Nakon toga se preudala za Teodora Martinovića sa kojim je dobila još jedno muško dete Miloša Teodorovića. Kasnije je Miloš uzeo prezime svoje polubraće i postao Obrenović. Tako ispada da je ova čuvena baba rodonačelnik familije Obrenović.


Višnje bez babe

Baba Višnja je sahranjena u manastiru Varaćevšnica kod Gornjeg Milanovca.


BEOGRADSKA ULICA

Gde se nalazi?

Polazi od Trga Slavija, pa preseca Njegoševu i Krunsku ulicu, Bulevar kralja Aleksandra i nestaje u susednoj opštini.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po perifernim delovima Vračara.


Po ovom je ulica dobila ime

Ulica je dugo nosila naziv po Borisu Kidriču, visokom komunističkom funkcioneru iz Titovog doba.

Čega ovde ima?

Na uglu Beogradske i ulice Kralja Milana se nalazi jedan od najvećih simbola  naše prestonice - Mitićeva rupa.


BJELANOVIĆEVA ULICA

Gde se nalazi?

Povezuje ulice Sime Igumanova i Gospodara Vučića.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Savi Bjelanoviću (1850 - 1897) političaru, vođi Srba u Dalmaciji i narodnom poslaniku u pokrajinskom Dalmatinskom Saboru. Bio je pokretač Srpskog lista, a po njegovoj zabrani i lista Srpski glas. Iako Srbin, po veroispovesti je bio rimokatolik, što pokazuje da je i ova kombinacija nekad bila moguća. Govorio je o jednom, srpskom narodu sa tri vere.


Sava Bjelanović 

Čega ovde ima?

Od značajnijih objekata u ovoj ulici se nalazi Predškolska ustanova Vračar.


BOJANSKA ULICA

Gde se nalazi?

Od Mileševske, presecajući Timočku, uliva se u Sazonovu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po reci Bojani, koja iz Skadarskog jezera otiče u Jadransko more, praveći tako prirodnu granicu između Crne Gore i Albanije. Kod nas je poznata i po narodnoj građevinskoj pesmi Skadar na Bojani, u kojoj su prikazana prva dostignuća starih srpskih neimara.

Na ušću ove reke u more nalazi se i Ada Bojana mesto izvikano još u staroj Jugoslaviji po prvim turističkim mitinzima balkanske gologuzije. Danas je centar nudizma u nezavisnoj Crnoj Gori.


WELCOME GOLOGUZIJANS! Što okrenuste ponos i junački obraz od kamere?

Čega ovde ima?

U ovoj ulici se nalazi Dom zdravlja Vračar.


BOKELJSKA ULICA

Gde se nalazi?

Uličica izvire iz Nebojšine ulice i završava se kod Bulevara oslobođenja.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po, što bi Šantić rek’o, našoj miloj Boki, nevjesti Jadrana. Dakle nije u pitanju Boka Juniors, najbolji tim Argentine, nego Bokokotorski zaliv, najlepši zaliv na Jadranskom moru i jedini fjord južnije od Norveške. U stvari nazvana je po Bokeljima, stanovnicima Boke, a to ime smo dali da bi čitave godine mogli da se prisećamo gde smo bili na moru i da uvek, usled tradicionalne ljubaznosti domaćina iz Boke, govorimo: „Ovo mi je bio poslednji put. A iduće godine opet isto. Pravac Boka.


Đe ste premili moji Beogađani? Fala vi što ste opet došli, da vas poizuvamo i časno i pošteno odvojimo od vašijeh evara. O’ li čut’ onu junačku “Crnogorci i NATO lupiše sankcije Rusiji i jebaše majku srpskijem turistima”. Pjeva o čojstvu i junaštvu, po čemu smo najprviji na cijeli svijet. 


BRANIČEVSKA ULICA

Gde se nalazi?

Spušta se od raskrsnice Skerlićeve i Stojana Protića i presecajući ulice Internacionalnih brigada, Hadži Milentijevu i Lamartinovu, uliva se u Nebojšinu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Braničevu, teritoriji i utvrđenom gradu koji je bio od velikog značaja u srednjovekovnoj Srbiji. Ostaci ovog grada se nalaze na lokalitetu Kostolca nedaleko od Požarevca, u selu koje nosi ovo ime. 



Zastava SAO Braničevo (po našem mišljenju neka tajna organizacija koja iz senke upravlja svetom, kao npr. Bilderberg grupa, masonerija, Soroš ili Rotšildi)


BULEVAR KRALJA ALEKSANDRA

Gde se nalazi?

Jedan od najznačajnijih bulevara u Beogradu koji čini prirodnu severnu granicu Vračara. Ovo je inače najduža i najstarija aktivna ulica kako na Vračaru, Beogradu i Srbiji tako i u bivšoj Jugoslaviji.

Ovde je nekada prolazila rimska Vojna ulica (Via Militaris), kasnije nazvana Carigradski drum jer je povezivao Beograd sa Carigradom.


Ko me i posla na Balkan da čuvam drumove?

Drum je početkom XIX veka pretvoren u prometnicu koja je često menjala imena. Sokače kod zlatnog topa, Markova ulica, Fišeklija. I tako sve do kraja ovog veka kada je ponela ime Bulevar Kralja Aleksandra Obrenovića.

Nakon Drugog svetskog rata se jedno vreme zvala Bulevar oslobođenja (po oslobođenju od ne znamo koga) i Bulevar revolucije (po revoluciji, suprotnom terminu od evolucije).

Početkom XXI veka dobija ime koje i danas nosi.

Kako je dobio ime?

Ime je dobio po kralju Aleksandru Obrenoviću (1876 – 1903). Bio je poslednji kralj iz dinastije Obrenovića. Ostao je upamćen po svom braku sa Dragom Mašin. Velika nevolja u periodu njegove vlasti se zbila kada se saznalo da ne može da ima naslednika. Prilično problematičan i reklo bi se nezreo, izazvao je protiv sebe gnev naroda i vojske. Grupa oficira je skovala zaveru protiv kralja i kraljice koja se okončala njihovim ubistvima u Majskom prevratu 1903. godine. Nakon njega na vlast su ponovo došli Karađorđevići.


Dragin drugi suprug Aca

Čega ovde ima?

Nabrajati značajnije objekte koji se ovde nalaze je pomalo Sizifovski posao. Naime, bulevar je krcat svim i svačim. Ovde se nalaze spomenici kulture, kultne kafane, ambasade...

U delu bulevara koji pripada našoj opštini vredi pomenuti izgorelu pijacu Depo, srušeni spomenik kulture Tri lista duvana, mnoštvo obećanih značajnih objekata i Ambasadu Republike Češke. Ovo poslednje je jedino dostupno bez prisustva mašte.


VARDARSKA ULICA

Gde se nalazi?

Kreće iz Južnog bulevara i presecajući Marulićevu, Šumatovačku i Cersku uliva se u Sozanovu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po reci Vardar, koja protiče kroz Makedoniju i Grčku, jer bi bilo veoma glupo da je dobila ime po FK Vardaru fudbalskom klubu iz Skoplja.


Navijačite na Vardarot

Ova ulica je jedina pretrpela štetu prilikom poslednjeg bombardovanja Beograda 1999. Srušena je jedna zgrada, ali je na njenom mestu vrlo brzo podignuta nova. Ljudskih žrtava na svu sreću nije bilo. 



VIDOVDANSKA ULICA

Gde se nalazi?

Izdvaja se iz Đerdapske ulice i završava kao slepa ulica.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po velikom hrišćanskom prazniku Vidovdanu, posvećenom svetom Vidu, koji se slavi 28. juna po gregorijanskom, odnosno 15. juna po julijanskom kalendaru. Za Srbe ovo je jedan od najznačajnijih datuma u istoriji, jer se toga dana 1389. godine odigrao Boj na Kosovu.

Kasnije su se na ovaj datum, osim proslave godišnjice Kosovskog boja zbile i mnoge važne stvari u našoj istoriji:

1.   Gavrilo Princip je upucao austrugraskog prestolonaslednika Ferdinanda u čuvenoj sačekuši poznatoj po nazivu Sarajevski atentat,
2.   U jednom gradiću pored Pariza potpisan je Versajski mirovni sporazum između Antante i Nemačke,
3.   Mafijaški kumovi Koza noSSStRe na čelu sa big bossom Staljinom su 1948. doneli odluku da jednu od njihovih komunističkih porodica sa don Titom na čelu, koja je vodila poslove u Jugoslaviji, izbace iz sindikata. Odluka je bila poznata pod radnim nazivom Rezolucija Informbiroa,  
4.   Republika Hrvatska je 1990. godine donela amandmane za novi Ustav koji je definisao srpski narod kao nacionalnu manjinu.
5.   Srbija je na zahtev ostatka sveta poslala svog predsednika u Hag na (dugo)godišnji odmor.
6.   Susedna srpska država, koja je zaboravila da je srpska, je primljena u UN pod pseudonimom Crna Gora.

Danas je u većini osnovnih škola u našoj zemlji uobičajeno da se đačke knjižice dele na ovaj dan.


Spomenik srpskim junacima na Kosovu polju


VIŠKA ULICA

Gde se nalazi?

Veoma mala ulica koja više liči na prolaz između opštine i pijace u koji svraćaju prodavci da vrše  nuždu. Ne znam zašto se ovo parče naziva ulicom, jer ona danas i nije ulica nego parking koji  spaja Njegoševu i ulicu Maksima Gorkog. 

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po ostrvu Visu na Jadranskom moru, koje danas pripada Republici Hrvatskoj.


Pravoslavna crkva na Visu koje više nema

Čega ovde ima?

U ovoj ulici na broju 3 se nalazi Biblioteka Petar Kočić i njeno dečje odeljenje Rastko.



VUČEDOLSKA ULICA

Gde se nalazi?

Uličica spaja Vardarsku i Sazonovu ulicu.

Kao je dobila ime?

Vučedol je arheološko nalazište blizu Vukovara u Hrvatskoj. Najstariji nalazi sa ovog lokaliteta su iz neolita i pripadaju starčevačkoj kulturi. U arheologiji po ovom lokalitetu takođe postoji i kovanica vučedolska kultura koja se datira na eneolit.


Vučedolska golubica (3. milenijum p.n.e.)

Što se same ulice tiče, ovde su iskopavanja vršili radnici vodovoda i kanalizacije ali, osim cevi za zamenu, koje potiču iz perioda od pre neku deceniju, ništa interesantno nije pronađeno.


GOLSVORDIJEVA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Krunsku sa Bulevarom kralja Aleksandra, presecajući pri tom Kičevsku ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Džonu Golsvordiju (1867 – 1933) engleskom piscu. Golsvordi je dobitnik Nobelove nagrade za književnost 1932. Bio je prvi predsednik međunarodnog PEN centra od 1921. godine. Najpoznatije delo koje je napisao je Saga o Forsajtima.



Džon Golsvordi 



GRANIČARSKA ULICA

Gde se nalazi?

Spušta se od Sokolske do Dubljanske ulice, presecajući pri tom Mačvansku kao i ulice Patrijarha Varnave i Stojana Protića.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po generacijama srpskih graničara koji su vekovima bdeli nad ovim prostorima, jer su oni uvek predstavljali granice carstava, država ili interesnih zona. Tu su se rađali, tu živeli i umirali, najčešće nasilnom smrću, pa je red bio da ovde imaju i ulicu sa svojim imenom.

Želim da vas podsetim na ove ljude kroz sliku i dva odlomka pesme istog naziva - Karaula na Vučjoj poljani, našeg velikog pesnika i slikara Đure Jakšića. U pesmi je opevan istinit događaj, a jedan od pet stražara-graničara je i Đura Jakšić.

Družba j’ mala… Pet stražara…
U svakoga puška tanka,
Duga puška belgijanka,
A gotova da zapara,
Da zarije sa tanetom
Il’ sa ljutim bajonetom,
Kroz redove ljudskog blata  —
U kolove Azijata;
Pa da onda u neredu
Crnu cevku, pušku bledu,
Turskom krvi obojadi,
Njenom parom da okadi…


Ali u tom plamen sinu,
A u grlu Ilijinu
Život zape na svakada.
Mladi drugar mrtav pada.
Više njega buljubaša
S tri drugara graničara
Čuda stvara 
Čak i unuk da se seti
Kako treba u osveti
Srcu svome odoleti…


Karaula  

Čega ovde ima?

Od značajnijih objekata u ovoj ulici se nalazi Ambasada Ekvadora.



GRAHOVSKA ULICA

Gde se nalazi?


Spušta se od Cerske, pa presecajući Šumatovačku i Marulićevu izlazi na Južni bulevar.


Kako je dobila ime?

Ulica je dobila ime po mestu Grahovo u Crnoj Gori. Na Grahovu se dogodio boj 1836. godine između Crnogoraca i Turaka. Turke je predvodio čuveni Smail aga Čengić. U boju je tada stradalo devet pripadnika porodice Petrović, među kojima i rođeni brat Petra II Petrovića Njegoša. 


Smail aga Čengić 


GROČANSKA ULICA

Gde se nalazi?

Ide od Grčića Milenka, seče Velimira Teodorovića i uliva se u Novu 501.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po varošici Grockoj na Dunavu nadomak Beograda, koja je danas prigradska opština.


Grocka je poznata po jagodama

Čega ovde ima?

Ulica se proteže sa severne strane stadiona Obilić.



GRUŽANSKA ULICA

Gde se nalazi?

Izlazi iz Mileševske i presecajući Ulicu Jovana Rajića ulazi u Žičku.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po malom šumadijskom mestu Gruža, za širu javnost poznatog po pesmi Lepe li su nano Gružanke devojke.


Gružanke devojke

Čega ovde ima?

U ovoj ulici na broju 3 se nalazi Biblioteka Borislav Pekić.


DANIČAREVA ULICA

Gde se nalazi?

Izlazi iz Vojvode Dragomira i presecajući Celjsku i Ulicu Save Tekelije završava kod Doma zdravlja Vračar.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Đorđu Popoviću - Daničaru (1832 – 1914). Uređivao je mnoge listove u Novom Sadu, a najduže novosadsku Danicu, te je po njoj i dobio nadimak Daničar. 1892. postao je počasni član Srpske kraljevske akademije.

Ulica je jedno vreme nosila naziv Milutina Blagojevića po aktivisti NOP-a u Beogradu. Njegova žena Ratka Mitrović je takođe bila aktivistkinja NOP. 1944. su uhapšeni i zajedno streljani.

Čega ovde ima?


Dom zdravlja Vračar

U ovoj ulici se nalazi Dom zdravlja Vračar.



DUBLJANSKA ULICA

Gde se nalazi?

Nadovezuje se na Rankeovu i ide do Graničarske ulice.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po malom mačvanskom selu Dublju, poznatom po tome što su 1815. u boju u Drugom srpskom ustanku Srbi potukli Turke.


Crkva u selu Dublju


ĐERDAPSKA ULICA

Gde se nalazi?

Povezuje Gospodara Vučića i uliva se u Vele Nigrinove presecajući pri tom Južni Bulevar, Šumatovačku, Cersku i Sazonovu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Đerdapu, ne zato što se na njemu nalazi hidroelektrana, već zato što se ovde radi o najvećoj klisuri u Evropi, smeštenoj baš  u našim krajevima. Eto, da i mi imamo nešto najveće što je bogom dano, da ne moramo sami da je pravimo.


Đerdapska klisura – prirodna lepota i atrakcija na kojoj bi, da smo normalni, mogli silnu lovu da zgrnemo

Čega ovde ima?

Od značajnijih objekata u ovoj ulici se nalazi škola za decu sa posebnim potrebama OŠ Dušan Dugalić.



ŽIČKA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Mileševsku ulicu sa Ulicom Vojislava Ilića.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Žiči, mestu i manastiru pored Kraljeva. Manastir je podignut u raškom graditeljskom stilu početkom XIII veka. Zadužbinar je bio Stefan Prvovenčani Nemanjić. Od 1219. godine i sticanja crkvene samostalnosti ovde je smeštena prva srpska arhiepiskopija čiji je arhiepiskop bio Sveti Sava. 

Glavna manastirska crkva je posvećena Vaznesenju Hristovom (Svetom Spasu), pa se ovaj praznik slavi i kao manastirska slava.

Krajem XIII veka manastir je opustošen od strane Tatara, posle čega je središte arhiepiskopije premešteno u Peć.

Tokom čitavog srednjeg veka u manastiru su ustoličavani episkopi i ovenčavani kraljevi iz dinastije Nemanjića, zbog čega je i prozvana Sedmovrata.

Pod Turcima je manastir opousteo, ali je obnovljen između dva svetska rata. Najveću obnovu crkva je doživela posle 1987. godine, kada je tu oblast pogodio jak zemljotres.

Manastir je 1979. godine proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja i od tada je pod zaštitom Republike Srbije.



Žiča


JADRANSKA ULICA

Gde se nalazi?

Povezuje Šumatovačku i Sazonovu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Jadranskom moru, velikoj, tečnoj, slanoj površini prepunoj algi, riba i raznih drugih morskih stvorenja. Jadran je prirodni zaliv Sredozemnog mora. Nekada je ova slana bara bila naša, i rado smo je posećivali da tokom leta smočimo noge, u’vatimo boju i po koju  stranu turistkinju. Danas naše bivše more dele Slovenija, Hrvatska, Bosna i Hercegovina i Crna Gora. Mi smo ga snagom svoje vojske nekada davno pripojili našoj državi, a onda smo ga ekstremno idiotskom politikom prepustili drugima. Tvorci ovog teksta se ipak nadaju da će neki budući naraštaji uspeti da ga povrate u naručje matice Srbije.


Nekad naše, danas nji’ovo


JIREČEKOVA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Ulicu Vukice Mitrović i Cara Nikolaja II.

Kako je dobila ime?

Konstantin Jozef Jireček (1854 – 1918) je bio češki istoričar. Šafarik mu je bio deda, a imao je još neke rođake koji su se bavili istorijom. I pored svih rođaka nauci ga je priveo Đuro Daničić, naučnik koji nije bio u krvom srodstvu sa Kostom. Jireček se uglavnom bavio proučavanjem istorije južnoslovenskih naroda. Radio je i kao profesor. Njegovi učenici su bili Stanoje Stanojević i Vladimir Ćorović. Najpoznatije delo mu je Istorija Srba.


Konstantin Jireček


JUŽNI BULEVAR

Gde se nalazi?

Bulevar polazi od Bulevara oslobođenja (od Franša) i presecajući mnoge ulice završava se Ulici Gospodara Vučića. 

Kako je dobio ime?

Dvadesetih godina XX veka ovde je prolazio Čuburski potok koji je usled urbanizacije zatrpan, što je inače bila sudbina mnogih vodotokova u Beogradu. Na njegovom mestu je nastao bulevar, više puta menjajući svoje ime. Posle Drugog svetskog rata se zvao Reonska ulica, pa onda jedno vreme Bulevar Crvene armije (po sovjetskoj armiji koja je 1945. najurila Nemce iz Beograda). Danas nosi ime za koje mislim da mu je najprikladnije, jer on zaista predstavlja južnu granicu Vračarske države, a i najjužniji je bulevar našeg grada.


Nekad voda, danas beton

Iako kod nas postoji izreka Što južnije to tužnije ovo mesto nikako ne može da se ubroji u one tužne. Bulevar je prepun firmi raznih sorti. Na uglu sa Maksima Gorkog se nalaze dve benzinske pumpe. Tu je taksi stanica. U neposrednoj blizini su se dugo nalazili i privremeni ugostiteljski objekti za koje je postojala opasnost da prerastu u svevremene. Oni su prodavali pljeskavice izgladnelim građanima naše opštine i ostalim izgladnelim koji su se na našoj opštini zatekli. Pre izvesnog vremena su porušeni, a na njihovom mestu je otvoreno gradilište iz koga će se poroditi nove savremene zgrade.


Veoma mirna ulica, idealna za porodični život

Živost ovog bulevara je stalna. U vreme kada se igra derbi na dalekom Topčiderskom brdu veliki broj Vračaraca se baš ovom trasom spušta prema stadionima Zvezde i Partizana, i sa pesmom na usnama i bakljom u rukama hrle u susret ovom događaju. 


Veoma nemirna ulica, idealna za navijački život


KALENIĆEVA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Maksima Gorkog i Mileševsku i uliva se u Sinđelićevu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po čuvenom beogradskom ekonomu i dobrotvoru Vlajku Kaleniću, čiji je ovo nekad posed bio. Za više podataka pogledaj Kalenić.



Dobrotvor Kalenić. Jednom ispravno, drugi put ne.


KARLOVAČKA ULICA

Gde se nalazi?

To je ulica ponornica. Izlazi iz Vidovdanske, onda ponire ispod Ulice Jovana Rajića, pa nastavljajući se na Ulicu Todora od Stalaća konačno nestaje u Gružanskoj ulici.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Sremskim Karlovcima, mestu kod Novog Sada u 'ladovini Fruške gore, koje je vekovima bilo versko i kulturno središte Srba u Austrougarskoj monarhiji.


Prva srpska gimnazija u Karlovcima


KATANIĆEVA ULICA

Gde se nalazi?

Polazi od Svetosavskog hrama i uliva se u Makenzijevu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Mihailu Kataniću (1840 - 1887) majoru srpske vojske i učesniku u Srpsko-turskim i Srpsko-bugarskom ratu. Pored silnih bojeva u kojima je učestvovao najviše se istakao u borbi za Neškov vis, stratešku tačku koja vlada Pirotskom kotlinom.

U klanici koja se desila na vrhu ovog brda gde su se prsa u prsa sukobile dve vojske, poginulo je 49 srpskih i 58 bugarskih vojnika. Očevidac i učesnik ovih teških događaja je bio i poznati bugarski pesnik, romanopisac i akademik Ivan Vazov koji je o svemu ostavio i pisani, kako prozni tako i poetski spomen. Napisao je nakon bitke:


To groblje koje je postojalo tek tri-četiri dana krilo je u hladnoj utrobi tela na stotine junaka, poginulih sa oružjem u ruci. Njegovo postojanje zračilo je tugu i žalost na okolinu. 

Tamo su sada spavali, jedni pored drugih, bratski, u ljubavi, Srbi i Bugari, neprijatelji na bojnom polju, ovde prijatelji i saveznici u večnoj tišini i muku groba.


O istom događaju piše i u pesmi Novo groblje iznad Slivnice:

Pokojnici, dobili ste prekomandu u drugi puk
u kome nema odsustva, niti poziva za borbu,
U bratskom zagrljaju ste legli
i "laku noć" zauvek jedni drugima poželeli
do sledeće trube.


Ovaj veliki pesnik je, videći mrtvog srpskog vojnika u pesmi Prvi ubijeni Srbin ostavio još jedan dirljiv stih:


Nesrećniče, pobratime,
ostavio si ovde kosti.
kriv ili ne - ne sudim ti,
počiuvaj. Bog da prosti.


Ivan Vazov

Baš tu na Neškovom visu na mestu naše zajedničke pogibelji, hrabro braneći pukovsku zastavu teško je ranjen i zarobljen kapetan Mihajlo Katanić. Zbog pokazanog junaštva, čak se i sam bugarski knez Batemberg založio da ima najbolji tretman i da ga leče najstručniji lekari u zarobljeništvu, a ugledniji građani bugarske prestonice su dolazili da uživo vide velikog heroja. Ovakav viteški odnos prema zarobljenom junaku gledano iz današnje perspektive sebičluka i beščašća izgleda toliko veličanstven, kao da ga je ispisao sam tvorac Ilijade veliki Homer glavom i bradom.

Nakon oslobađanja Katanić se, sada već kao major vratio u Srbiju gde je ubrzo preminuo od posledica zadobijenih rana. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu. 

Na njegovoj sahrani se skupilo mnogo naroda. Došli ljudi da ispate heroja. Ali zvaničnika nije bilo. Dan ranije kralj je sa svitom svojih podguznih muva otišao na sa’ranu majke nekog štapskog pukovnika koji je, kako bi se to danas reklo, bio blizak režimu. Na sahranu junaka nije došao. Ni on niti iko iz svite. Ovaj idiotski čin je povredio osećanja mnogih, a naročito jednog kaplara srpske vojske i učesnika u ratu sa Bugarima. Na veliku žalost režimskih šlihtara taj kaplar je bio Branislav Nušić, koji je brzo spevao pesmu i režimlije ovekovečio za buduća pokoljenja. 


Zatutnjaše sva četiri zvona
povrveše kite i mundiri
povrveše perjanice bojne
povrveše bezbrojni šeširi
Svi majori debeli i suvi
Oficiri cela kita sjajna
Pukovnici, s orlom i bez orla
I još neko ali to je tajna
Potmulo su udarala zvona
Udarala zvona iz budžaka
A i što bi da se čini dževa
Kad je pratnja srpskoga junaka
Srpska deco što množiti znate
Iz ovoga pouku imate:
U Srbiji prilike su take
Babe slave, preziru junake
Zato i vi ne mučite se džabe
Srpska deco postanite babe.


Nušić je ovaj desno

Zbog ove zajebancije Nušić je osuđen na dva meseca zatvora, ali je na izričiti zahtev kralja Milana kazna preinačena na dve godine.

Inače čitava ova priča ima i svoj epilog. Naime Srpsko-bugarski rat je zaista bilo jedno neopevano ludilo, glupost koja nije trebala da se desi. Kao što i sami znate i Bugari a i Srbi pripadaju slovenskim narodima, te je ovaj rat bio u stvari bratoubilački. Na svu sreću i na srpskoj i na bugarskoj strani su postojali (a nadam se da i dan danas postoje) normalni ljudi koji ovu istinu znaju i naše sukobe smatraju tragedijom koja ne sme da se ponavlja. Takav je bio bugarski pukovnik Pačev, komandant garnizona u Caribrodu. Po njegovoj ideji i naređenju je na vrh brda koje se naziva Neškov vis a meštani ga zovu Neškovo kale, podignuta spomen kosturnica u kojoj danas zajedno počivaju srpski i bugarski vojnici izginuli na našu veliku slovensku sramotu i tugu i radost onih koji uživaju u prolivanju naše slovenske krvi. Neka je večna slava palim junacima! 

Kosturnica je od naroda prozvana Pametnik, valjda zato da se opametimo i ne činimo zadovoljstvo drugima, a nesreću sebi. 


Pametnik iznad Dimitrograda

Eto tako ova priča poveza dva vladara, dva pisca i dva naroda. Vladari i pisci su odavno pokojni a našim narodima neka bog da mir, slogu i svaku sreću. I naravno pameti. 

Dajbože.


KIČEVSKA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Mileševsku sa Ulicom Kneginje Zorke, pri tom presecajući Molerovu ulicu.

Otkud takvo ime?

Ime je dobila po gradiću Kičevu, koji se nalazi u zapadnoj Makedoniji.


Kičevo


KRUNSKA ULICA

Gde se nalazi?

Polazi od Ulice kneza Miloša, seče Resavsku, Svetozara Markovića, Beogradsku, Prote Mateje, Kneginje Zorke, Molerovu i Ulicu Koče kapetana, pa se uliva u Baba Višnjinu ulicu.

Otkud takvo ime?

Ime je dobila po kruni, rekvizitu koji kraljevi nose umesto kačketa. Pošto je Srbija u većem delu svoje istorije bila monarhija, uopšte ne čudi podatak da postoji ulica sa ovakvim imenom.



Ova ulica je često menjala svoje ime, pa čak i svoje dimenzije. Od 1872. jedan njen deo se zvao Nadeždina, a drugi Krunska. Od 1896. se zvala Gospodar Jevremova, po mlađem bratu kneza Miloša. Od 1909. do 1933. opet Krunska, a od 1933. do 1946. drugi deo ove ulice se zvao Ulica Kneginje Perside po ženi kneza Aleksandra I Karađorđevića. Od 1946. do 1951. je nosila ime Moskovska.

1951. je dobila naziv po proleterskim brigadama.

Dugo je nosila ime po njima. Proleterske brigade su bile partizanske operativne jedinice, koje su odmah nakon ulaska u Beograd skinule krunu sa imena ulice, sa glave srpskog kralja, izbrisali je sa nacionalnog grba i zastave, izbacili je iz imena države i poslali u penziju. Međutim, onda su se mangupi iz njihovih redova vratili, a sa njima i kruna u ime ulice, na grb i zastavu. Za kraljevu glavu i državu još nemamo informacije.

Čega ovde ima?

U ulici se nalaze ambasade Mađarske, BiH, Brazila, Belgije i Turske. Zanimljivo je da je u zgradi u kojoj se sada nalazi Turska ambasada jedno vreme živeo naš veliki pesnik Jovan Jovanović Zmaj. Takođe u ovoj ulici se nalaze i katolički sakralni objekti Samostan Svetog Križa, Samostan Sestara milosrdnica i Crkva Svetog Kralja. Od značajnijih objekata ovde su još i Muzej Nikole Tesle (Genčićeva kuća), Studentska poliklinika i Vrtić Nada Purić.


KRUŠEDOLSKA ULICA

Gde se nalazi?

Ova ulica povezuje Bulevar oslobođenja i Katanićevu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po srpskom srednjovekovnom manastiru Krušedol, koji se nalazi na obroncima Fruške gore. Manastir je zadužbina porodice poslednjih srpskih despota Brankovića. U njemu je sahranjena porodica Đorđa Brankovića. Ovde počiva i kralj Milan Obrenović. Zanimljivo je da je kralj Milan tražio da ga sahrane bilo gde, samo ne na teritoriji države Srbije, te je tako dospeo u Krušedol, koji je u to vreme pripadao Austrougarskoj.

Čega ovde ima?

U ulici se nalazi Crkva Svetog Save.





KUMANOVSKA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Krunsku ulicu i bulevar Kralja Aleksandra.

Otkud takvo ime?

Ime je dobila po Kumanovu, gradiću na severu Makedonije. Za nas je grad značajan jer se tu u Prvom balkanskom ratu 1912. godine odigrala Kumanovska bitka. Danas u njemu živi i značajna srpska manjina. Takođe, ovde je potpisan i vojno - tehnički sporazum između naše vojske i svih ostalih svetskih vojski posle rata 1999. godine u kome smo se pokačili sa ostatkom sveta. Ne sa celim svetom, nego smo odabrali samo dvadesetak najjačih. Ovaj sporazum je poznat pod nazivom Kumanovski sporazum. Ali, naša ulica nije dobila ime po sporazumu, jer se ona od ranije tako zvala.


Ne treba natpis. Piše na slici.


KURSULINA ULICA

Gde se nalazi Kursulina ulica?

Povezuje Makenzijevu i Krunsku presecajući Njegoševu ulicu.

Kako je dobila ime?

Neki misle da je ime dobila po švedskoj glumici Ursuli Anders, ali nije. Da je nazvana po njoj bila bi Ursulina, a ne Kursulina ulica. 

Većina je opet ubeđena da je ulici kumovao legendarni major iz filma Marš na Drinu, koga je sa uspehom tumačio Ljuba Tadić. Ali, ni to nije istina. Naime, major Kursula je samo filmski lik, što znači da u stvarnom životu nije postojao. Nešto slično kao Betmen.

Pa, po kome je dobila ime.

Dobila ga je po vojvodi iz Prvog srpskog ustanka i junaku iz bitaka na Varvarinu i Deligradu Jovanu Kursuli (1768 – 1813).


Jovan Kursula

Čega ovde ima?

U njoj se na broju 35 nalazi i spomenik kulture Kuća Mihaila Popovića, bivši SPS.


LAZAREVIĆEVA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Ulicu Kneza Miloša i Resavsku.

Kako je dobila ime?

Na ovo pitanje retko ko ume da da valjan odgovor. Onaj ko je kumovao imenu je stavio samo prezime Lazarević, pa sad možemo da lupamo glavu koji to Lazarević može da bude.

Despot Stefan Lazarević sigurno nije, jer već ima ulicu. To je slučaj i sa popom Lukom Lazarevićem, komandantom ustanika u Mačvi. Isto važi i za Lazu Lazarevića lekara i književnika, koji pored ulice ima i kliniku. Malo je verovatno da bi bivši centarfor Crvene zvezde Vojin Lazarević mogao da dobije ulicu.



Ipak najverovatnije rešenje ove beogradske ulične zagonetke je da je ulica dobila ime po Kosti Lazareviću čoveku koji je ovde imao svoje imanje. Poznat je i pored toga što je u neposrednoj blizini otvorio kafanu Tri lista duvana.

Uostalom, izaberite sami. Šta vam se najviše dopada.


LAMARTINOVA ULICA

Gde se nalazi?


Polazi od Ulice Petra Kočića, seče Braničevsku i ulazi u Nebojšinu ulicu.


Kako je dobila ime?


Ime je dobila po Alfonsu de Lamartinu (1790 - 1869) francuskom književniku i političaru. Član Francuske akademije nauka postao je 1829. Radio je za francusku diplomatiju, a jedno vreme je bio i ministar inostranih poslova. Predvideo je ujedinjenje južnoslovenskih naroda.

U parku nedaleko od ulice se nalazi i spomenik posvećen ovom slavnom Francuzu.


Alfons de Lamartin


Spomenik Lamartinu u Karađorđevom parku


Grafit sa Lamartinovim likom u ulici Đorđa Vajferta

Čega ovde ima?

U ulici se na broju 10 nalazi i spomenik kulture Kuća Momira Korunovića.


LOZNIČKA ULICA

Gde se nalazi?

Presecajući Požarevačku spaja Mileševsku i Nišku ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Loznici, gradu na zapadu Srbije.



Panorama Loznice


LJUBOSTINJSKA ULICA

Gde se nalazi?

Povezuje Požarevačku i Nišku ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po manastiru Ljubostinja, zadužbini srpske kneginje Milice, žene kneza Lazara Hrebeljanovića. Manastir se prema legendi nalazi na mestu gde su se knez i kneginja prvi put susreli i zaljubili. Zato je mesto i nazvano ljubve stan (mesto ljubavi), iz čega je izvedeno Ljubostinja.

Podignut je krajem XIV i početkom XV veka. Rađen je u moravskom umetničkom stilu.

Nakon Boja na Kosovu u manastiru su se zamonašile mnoge udovice palih srpskih velikaša.

Za vreme Kočine bune iz manastira je narod pozivan na ustanak. Kada je ustanak propao Turci su manastir zapalili. Sticajem po nas već tradicionalno nesrećnih okolnosti u požaru se otkrila i tajna riznica kneginje Milice sa manastirskim blagom. Turci kad videše tozla povikaše: “Žuto brate, žuto“, i opljačkaše manastir. Tom prilikom je iz manastira odnešena i kruna kneza Lazara koja se danas čuva u muzeju u Istambulu.

Ovde počivaju zemni ostaci kneginje Milice i monahinje Jefimije ćerke kesara Vojihne, žene despota Uglješe Mrnjavčevića i jedne od prvih srpskih pesnikinja autorke čuvene Pohvale knezu Lazaru.

Danas je Ljubostinja ženski manastir sa glavnom crkvom posvećenom bogorodičinom uspenju, a crkvena slava je Preobraženje.


Ljubostinja


MAKENZIJEVA ULICA

Gde se nalazi?

Makenzijeva ulica se proteže od Trga Slavija, pa presecajući ulice Kneginje Zorke i Mutapovu uliva se u Ulicu Nikolaja II.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Frensisu Makenziju, Škotu zaslužnom za urbanizaciju Vračara. Za više podataka pogledaj Englezovac.


Makenzijevi zemljaci ponovo u Beogradu 

Ulica je dugo nosila ime Maršala Tolbuhina po visokom starešini Crvene armije, koji je komandovao svojim jedinicama u oslobođenju naše zemlje.

Čega ovde ima?

U Makenzijevoj ulici se nalazi niz značajnijih objekata važnih za našu opštinu. Ova ulica je saobraćajna žila kucavica čitavog Vračara. Kroz nju prolaze svi trolejbusi koji povezuju donje i gornje delove naše opštine.

Na kraju ulice se nalazi legendarni tržni centar Gradić Pejton.


MARULIĆEVA ULICA

Gde se nalazi?

Polazi iz Maksima Gorkog, seče Grahovsku i Vardarsku i završava se u Šumatovačkoj ulici.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Marku Maruliću (1450 – 1524) hrvatskom književniku iz Splita. Često mu je dodavan nadimak Splićanin.

Marulićev lik se pojavljuje na hrvatskim novčanicama od 500 kuna, a takođe postoji i književna nagrada Marko Marulić.


Novčanica od 500 kuna (ne znam kol’ko evra) sa likom Marka Marulića

Čega ovde ima?

U ovoj ulici se nalazi OŠ Kralj Petar II Karađorđević, a u školi Dah teatar.


MASARIKOVA ULICA

Gde se nalazi?

Povezuje Resavsku i Ulicu kneza Miloša.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Tomašu Garigu Masariku (1850 – 1937). Bio je filozof i političar. Takođe je bio i prvi predsednik Čehoslovačke Republike.


Masarik


MAČVANSKA ULICA

Gde se nalazi?

Proteže se od Mekenzijeve do Tamnavske, presecajući pri tome Graničarsku ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po bogatoj srpskoj ravnici Mačvi, koja se nalazi na zapadu naše zemlje.


J... ga! Nismo mogli da slikamo celu ravnicu, pa smo uvalili samo grb šabačkog kluba istog imena. 


Čega ovde ima?

I kao što je Mačva bogata i jedna od žitnica Srbije, tako je i ulica sa njenim imenom bogata prirodnim resursima. Naime, u Mačvanskoj se nalazi vračarska naftna platforma, pardon, benzinska pumpa.


METOHIJSKA ULICA

Gde se nalazi?

Paralelna sa Gročanskom, seče Novu 501. i Ulicu Velimira Teodorovića i uliva se u Grčića Milenka.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Metohiji, delu Kosova i Metohije. Sam termin metohija dolazi od reči metoh što predstavlja crkveni posed. Donedavno je ovaj deo sveta pripadao našoj državi, аli su onda oni koji su sila i nepravda odlučili da nam to otmu i da odnedavno to ne pripadne našoj državi. Danas ulica pripada našoj opštini, a za ostalo se valja boriti. Na mapi je istačkana što znači da nije prohodna za vozila i pešake.



Dugo je nosila ime Janka Lisjaka po učesniku NOB-a i narodnom heroju Jugoslavije.

Čega ovde ima?

U njoj se nalazi i Dečji vrtić Lunja.


MILEŠEVSKA ULICA

Gde se nalazi?

Kreće od kafane Kalenić pa presecajući Radoslava Grujića ide do Žičke ulice.  

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po srpskom srednjovekovnom manastiru Mileševa kod Prijepolja. Manastir je rađen u XIII veku kao zadužbina srpskog kralja Vladislava Nemanjića. Zidan je u raškom stilu. U ovom manastiru se nalazi i jedna od najlepših fresaka srpskog srednjovekovnog slikarstva - freska Beli Anđeo (Mirosnice na Hristovom grobu).


Beli anđeo 

Ovde je tri i po veka počivalo telo Svetog Save.


Mileševa

Jedno vreme je ova ulica nosila ime po legendarnom partizanskom komandantu poginulom na Sutjesci Savi Kovačeviću.


“Braćo i drugovi Srbi! Ne stidite se svojih heroja, bez obzira koji znak nose na kapi“ - Sava

Čega ovde ima?

U ulici je smešteno Beogradsko dramsko pozorište i Vozarev krst.


MITROVIĆEV PROLAZ

Gde se nalazi?

Slepa ulica koja se ulica u Daničarevu.

Kako je dobila ime?

Pogledaj pod Ulica Milorada Mitrovića (nadamo se da je i prolaz dobio ime po istom Mitroviću).



MIŠARSKA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Resavsku i Ulicu Svetozara Markovića.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po polju Mišaru, nedaleko od Šapca. Kod nas je to polje značajno zato što su ustanici sa Karađorđem na čelu 1806. na njemu izvojevali značajnu pobedu protiv Turaka. Izveštaj o boju su prvo prenela  dva vrana gavrana, koja su tada bila u službi novinske agencije izvesnog Kulin Kapetana, koji je i sam poginuo na Mišaru.

O ovom boju postoji i narodna pesma Boj na Mišaru.


Afanasij Šelumov: Boj na Mišaru

Čega ovde ima?

U ulici se na broju 11 nalazi Kuća Bogdana Gavrilovića.


MLATIŠUMINA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Bulevar kralja Aleksandra i Sinđelićevu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ulica je dobila ime po Staniši Markoviću - Mlatišumi (1664 – 1741), koji nije bio radnik gradskog zelenila i šumar zaposlen u Srbijašumama, a u slobodno vreme krao drva po posedu za koji je odgovoran državi. Ne, ne. Mlatišuma nije omlaćivao šume, već je kao vođa srpskih dobrovoljaca frajkora u austrijskoj vojsci mlatio Turke širom pošumljenih delova Srbije.


Gaji šume! Ne mlati šume!!!


MOLEROVA ULICA

Gde se nalazi?

Polazi od Bulevara kralja Aleksandra, seče ulice Hadžiđerinu, Kičevsku, Krunsku, Njegoševu i ulazi u Makenzijevu ulicu. Jedan njen deo se odvaja i preko glavnog kraka ove ulice povezuje Njegoševu i Ulicu Koče kapetana, što je takođe čini fenomenom u prostiranju jedne ulice.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Petru Nikolajeviću Moleru (1775 – 1816). Bio je poznati srpski vojvoda iz obadva ustanka. Moler je bio školovan slikar i pre ustanaka je oslikao dosta crkava. Zato je i dobio nadimak Moler, jer se u Srbiji nije pravila razlika između Da Vinčija i majstor Žike. Bio je sinovac Hadži Ruvima koga su Turci ubili u Seči knezova. Prilikom odbrane Loznice svojom krvlju je ispisao pismo ustaničkim vođama. Od 1815. do 1816. je bio predsednik Narodne kancelarije (vlade). Bio je jedan od prvih opozicionara knezu Milošu zajedno sa vladikom Melentijem Nikšićem. Izazivati sudbinu na taj način nije bilo baš preporučljivo po zdravlje. To bi bilo isto kao da danas pušite pet pakli dnevno. Brzo ćete postati žrtva kancera. Tako su ova dvojica postali žrtve Miloša.



Moler


MORAVSKA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja ulice Internacionalnih brigada i Hadži Milentijevu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po istom prirodnom fenomenu po kome su nazvani i Moravsko kolo, kao i Morava sa i bez filtera. To je naša reka Morava.



Oj, Moravo!

Čega ovde ima?

Od značajnijih objekata u njoj se nalazi Ambasada Konga, zemlje koja je ime dobila po reci baš kao i naša ulica.


MUTAPOVA ULICA

Gde se nalazi?

Proteže se od Ulice Bore Stankovića do Njegoševe ulice, presecajući pri tom Makenzijevu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Lazaru Mutapu-Čačaninu, čuvenom vojvodi iz srpskih ustanaka. Rođen u Prislonici pored Čačka, pre rata se bavio mutavdžijskim zanatom (tkač torbica od pruća), pa je po tome i dobio nadimak. Bio je vojvoda u Prvom srpskom ustanku i jedan je od retkih koji posle njegovog sloma nije pobegao iz zemlje. Bio je saradnik knjaza Miloša. Poginuo je u drugom ustanku 1815. braneći šančeve u borbama oko Čačka. Sahranjen je u manastiru Vujan gde se i danas čuva njegov barjak.



Lazar Mutap


NEBOJŠINA ULICA

Gde se nalazi?

Penje se sa Neimara, iz Južnog bulevara i pored Narodne biblioteke na Vračarskom platou, uliva u Bulevar oslobođenja.

Kako je dobila ime?

Ime je izvedeno iz negacije glagola bojati se – ne bojati se. Od toga je napravljena imenica nebojša koja je u srpskom jeziku postala i često ime. Mi smo ovde uvek imali neke koji se nisu bojali, pa smo im u znak sećanja ostavili ulicu sa tim imenom.

Inače postoji priča da je ulica kaldrmisana kaldrmom iz Požarevačke ulice. Naime u stara dobra vremena Beograd je bio gotovo isto toliko zapušten kao danas. Desilo se da je Nebojšina bila u mnogo gorem stanju od Požarevačke, pa su naši mudri preci, predstavnici vlasti, dovijajući se na razne načine prebacili kaldrmu iz Požarevačke u Nebojšinu. To je koliko se zna bila prva uspešno urađena transplantacija kaldrme u istoriji građevinske medicine. Tada su obećali stanovnicima Požarevačke da kaldrmu mogu po potrebi i da im vrate. To samo pokazuje da ludilo nije nastalo u vreme vaših života, već mnogo ranije. Možda je tada iznedrena čuvena srpska narodna mudrost Seci uši, krpi dupe. Bilo kako bilo, darodavac kaldrme je pristao na transplantaciju iste u Nebojšinu, te su od tada te dve ulice postale ulice pobratimi iliti posestrime vile.


Kaldrma mi se, drma mi se, na šubari cveće!

Za Nebojšinu ulicu je interesantno i to da nije jedina sa tim imenom u Beogradu. Naime u beogradskom zoo vrtu postoji ulica jedna sa istim imenom.

Čega ovde ima?

Ulica se oslanja na Karađorđev park i prolazi pored Narodne biblioteke.


NEVESINJSKA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Njegoševu i Makenzijevu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po varošici u Hercegovini u kojoj je izbila buna protiv Turaka poznata pod nazivom Nevesinjska puška. Podignuta je 1875. a poznata je i kao Hercegovački ustanak. U buni je uzeo aktivno učešće i potonji srpski kralj Petar I Karađorđević, pod pseudonimom Petar Mrkonjić. 


Kralj Petar I kao Petar Mrkonjić


NIŠKA ULICA

Gde se nalazi?

Polazi od Ulice Vojvode Šupljikca, pa presecajući Sredačku dolazi do Sinđelićeve.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Nišu, gradu u Srbiji. O Nišu bi mogli da pišemo i pišemo i opet da ne napišemo gotovo ništa. Pa, da sad ne bi pisali romane nabacićemo samo najznačajniju njegovu crtu a ostalo nađite sami.

Niš je jedna od važnijih tačaka na kulturnoj, a naročito duhovno-hrišćanskoj karti Evrope i sveta jer je u ovom gradu rođen prvi hrišćanski car Konstantin Veliki, osnivač Carigrada. Znači da ne beše Niša, ne bi bilo ni tog bisera na Bosforu, a veliko je pitanje u kom bi pravcu i samo hrišćanstvo krenulo.


Kude je taj Niš?


NOVOPAZARSKA ULICA

Gde se nalazi?

Povezuje Makenzijevu i Ulicu Vojvode Dragutina, presecajući Maksima Gorkog.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Novom Pazaru, gradu u Srbiji u čijoj se okolini u srednjem veku nalazilo i središte srpske države.


Novi Pazar danas

Ulica je jedno vreme nosila ime Sime Miloševića, po dr Simi Miloševiću učesniku NOB-a i članu izvršnog odbora AVNOJ-a.

Čega ovde ima?

U ovoj ulici se nalazi centrala PTT.



NJEGOŠEVA ULICA

Gde se nalazi?

Polazi od Svetozara Markovića i uliva se u Maksima Gorkog. Na tom svom revolucionarnom putu seče sledeće ulice: Prote Mateje, Alekse Nenadovića, Smiljanićevu, Kneginje Zorke, Molerovu, Koče Kapetana, Baba Višnjinu i Kursulinu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Petru II Petroviću Njegošu (1813 - 1851).

Rođen je u Njegušima u Crnoj Gori. Na krštenju je dobio ime Radivoje, pa je kasnije bio poznat i kao vladika Rade. Od malena je spreman za vladara. Stric mu je za učitelja doveo srpskog istoričara i pesnika Simu Milutinovića Sarajliju. 1831. Njegoš se zakaluđerio i primio upravu nad Crnom Gorom. 1833. otputovao je u Petrograd gde je zavladičen. Bio je veliki prosvetitelj, reformator i vladar. Podizao je škole, sudove i puteve. 1850. se razboleo od tuberkuloze, a godinu dana kasnije je preminuo na Cetinju. Nakon smrti po sopstvenoj želji je sahranjen na Lovćanu. Za vreme Prvog svetskog rata Austrougari su telo prebacili na Cetinje, ali je nakon rata ono vraćeno na Lovćen, gde je kralj Aleksandar Karađorđević podigao malu kapelu. Na tom mestu je danas mauzolej oko kojeg se još uvek vode rasprave da li ga je trebalo graditi ili ne.

Bio je i ostao jedan od najvećih srpskih pisaca. Napisao je Gorski Vijenac, Luču Mikrokozmu, Lažnog cara Šćepana Malog.  


Njegoš

Danas se oko njegovog lika i dela spore Srbi i Crnogorci (deo Srba koji su zaboravili šta su). Na te sporove možda bi najbolje mogao da odgovori sam Njegoš svojim stihovima iz Gorskog vijenca:


Zna Dušana rodit Srpka, zna dojiti Obiliće;
al’ heroje ka Požarske, divotnike i plemiće,
gle, Srpkinje sada rađu! Blagorodstvom Srpstvo diše!
Bježi, grdna kletvo, s’ roda – zavjet Srbi ispuniše.


Inače Njegoševa ulica je jedna od najprometnijih i najvećih na Vračaru. Pored protoka silnih vozila ovom ulicom idu i devojke koje gledaju u sliku mog lika, što rekoše Idoli.

Do 1896. naziv ove ulice je bio Prijepoljska, da bi od tada ponela ime koje i danas nosi.

Čega ovde ima?

Ovde se nalaze: Vračarski dom iz 1900., zgrada Treće Beogradske gimnazijeOpština Vračar, Prirodnjački muzej, hotel Park, Opštinski vatrogasni savez, Dom društva za ulepšavanje Vračara (br. 1), Državna hemijska laboratorija, Kuća Braće Nikolić (br. 11) i Kuća pukovnika Elezovića (br. 20).


OHRIDSKA ULICA

Gde se nalazi?

Povezuje Bulevar oslobođenja sa Ulicom Svetog Save.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Ohridu, gradu ili jezeru u Makedoniji. Jezero je interesantno zato što je bogato posebnom vrstom ribe - električnom jeguljom, tako da predstavlja prirodnu neiskorišćenu elektranu. Ranije je bilo poznato i po još dve ribe, Lihnidi i Biljani koje su platno belele na Ohridskite izvori. O jednoj od pomenute dve miss Makedonije je pevao i naš čuveni šlager pevač Miki Jevremović, a po drugoj ime ponosno nosi jedna marka praška za pranje veša.


Panorama Ohrida

Čega ovde ima?

U ulici se nalazi Ambasada Gvineje.


PETROGRADSKA ULICA

Gde se nalazi?

Povezuje Mileševsku ulicu i Maksima Gorkog, presecajući Topolsku ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po starom nazivu ruskog grada Sankt Petersburga – Petrograd. Ovaj grad je inače menjao imena kao da se nalazi u Srbiji. Jedno od njih je i Lenjingrad. Da su Rusi imali Tita verovatno bi se zvao i Titograd. Ili bar Podgorica.


Shodno nekim promenama koje su dolazile sa strane i ova ulica je menjala ime, pa se jedno vreme zvala Lenjingradska.


Petar I – u istoriji poznat kao osnivač grada u Rusiji i kum ulici na Vračaru


PODGORIČKA ULICA

Gde se nalazi?

Povezuje ulice patrijarha Varnave i Dubljansku, pri tom presecajući Ulicu Stojana Protića.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Podgorici, glavnom gradu Crne Gore. Sam grad je duže vreme nosio naziv Titograd, po najvećem sinu naših naroda i narodnosti Titu. Da nisu uspeli da se ratosiljaju imena verovatno bi se i ova ulica zvala Titogradska.


Josip Broz - Titograd


POŽAREVAČKA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Sinđelićevu i Ulicu Kneza Ive od Semberije.

Otkud takvo ime?

Ime je dobila po Požarevcu, gradu u Srbiji.

Požarevačka je bratska sa Nebojšinom ulicom. Bratimljenje ulica je u svetskoj etnologiji uglavnom nepoznat običaj zabeležen samo na ovom primeru. U čemu je tajna ove priče? Kako su se ove dve ulice zbratimile? Naime u neko zlo doba kada su beogradske ulice bile kaldrmisane i teško prohodne i magarcima, a kamoli savremenim terenskim vozilima, opštinske vlasti su odlučile da se kaldrma iz Požarevačke prebaci u Nebojšinu koja je bila u očajnom stanju. Građani Nebojšine su bili zadovoljni, a građani Požarevačke iznervirani. Ipak primopredaja kaldrme je izvršena i sve je prošlo u najboljem redu, osim što su se stanovnici ove dve ulice malo sporečkali. Na kraju se sve  sve dobro završilo, a ulice su se trajno povezale u neraskidivu bratsku vezu.


’Aj’ malo da presipamo iz šupljeg u prazno.


POLITOVA ULICA

Gde se nalazi?

Izlazi iz Ulice Vojvode Hrvoja i uliva se u Ulicu Sime Igumanova.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po srpskom pravniku i politikologu iz XIX prve polovine XX veka Mihajlu Polit Desančiću (1833 - 1920). Bio je veoma obrazovan za vreme u kome je živeo. Diplomirao je pravne nauke u Beču, a političke u Parizu. I to se tad moglo. Uređivao je list Branik, sarađivao sa Svetozarem Miletićem i uz njega bio najveći srpski političar Vojvodine onog doba. U mladosti se bavio i književnošću. 


Mihailo Polit Desančić


RANKEOVA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Nebojšinu sa Braničevskom i nastavlja se na Dubljansku ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Leopoldu fon Rankeu (1795 - 1886) nemačkom istoričaru. Bio je profesor istorije u Berlinu, a smatra se i utemeljivačem naučne istoriografije i tradicionalne Nemačke istorijske škole.


Leopold (ali ne onaj iz Duška Dugouška) fon Ranke

Od značajnijih objekata u ovoj ulici se nalazi Stomatološki fakultet.


Hoće li da me boli kada budemo išli kod čika zube?


RESAVSKA ULICA

Gde se nalazi?


Polazi daleko sa Savskog venca, pa ulazi na našu opštinu kod Ulice kralja Milana, gde zatim seče Krunsku i uliva se u Bulevar kralja Aleksandra.


Kako je dobila ime?

Ime je dobila po istoimenoj reci u Srbiji. Po istoj ovoj reci je nazvan i čuveni manastir Resava. Drugo ime ovog manastira je Manasija. 


Manasija 

Ova ulica se dugo zvala i Generala Ždanova po ruskom političaru i generalu iz Staljinove ere.

      U njoj se nalazi Udruženje novinara Srbije u broju 28, Zgrada koja uživa status zaštite na broju 18, Muzej grada Beograda br. 40 i AKUD Lola (Teatar Levo).


RIJEČKA ULICA

Gde se nalazi?


Riječka je ćorava, pardon, slepa ulica koja se uliva u Ulicu Sime Igumanova.


Kako je dobila ime?


Ime je dobila po gradu i luci na jadranskoj obali - Rijeci, koja danas pripada Hrvatskoj. Ovaj izvorno italijanski grad se na italijanskom zvao Fiume što znači reka. Tako smo ga u periodu između dva svetska rata i zvali. Onda su ga naši bratstveno-jedinstveni lingvisti prekrstili po hrvatskom izgovoru u Rijeka. Sada je grad Rijeka umesto Reka, a shodno tome i ulica Riječka umesto Rečka.


Fiume (Rijeka)


RUDNIČKA ULICA

Gde se nalazi?


Izlazi iz Nebojšine i spaja se sa Bulevarom oslobođenja.


Kako je dobila ime?


Ime je dobila po planini Rudnik u centralnoj Srbiji, a planina je dobila ime po mestu iz koga se izvlači ruda.



U ovoj ulici se nalazi Zgrada autoservisa Fiat, objekta sa statusom zaštićenog svedoka. Pardon, zaštićenog kulturnog dobra.


SAZONOVA ULICA

Gde se nalazi?

Kreće od Grčića Milenka i preseca Đerdapsku i Ulicu Jovana Rajića, da bi se na kraju ulila u Maksima Gorkog.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po ruskom diplomati Sergeju Dimitrijeviču Sazonovu (1860 - 1927). Bio je ministar spoljnih poslova carske Rusije u periodu od 1910. do 1916. godine. Kao takav aktivno je učestvovao i u kreiranju politike na Balkanu. Zagovarao je ideju o potrebi uspostavljanja Balkanske (nefudbalske) lige odnosno alijanse Srbije, Bugarske, Crne Gore i Grčke. Još pre rata se zalagao za stvaranje jake srpske države. Bio je protiv naše kratkovide i slaboumne namere da se ujedinimo sa Hrvatima. U više navrata je tokom rata pokušao da svojoj maloj, ali debilnoj braći u Srbiji objasni kako priča o ujedinjenju katolika i pravoslavnih nije moguća, bez obzira na isto poreklo ovih naroda. Iako je imao dugogodišnje iskustvo kao ambasador Rusije u Vatikanu, i otvoren prijateljski odnos prema Srbima, naše budaletine bez iskustva ga naravno nisu poslušale. Svoj stav je jednom prilikom jasno nagovestio i predsedniku Jugoslovenskog odbora Frani Supilu, zbog čega ga je ovaj omrznuo i kod svojih sunarodnika oblatio koliko god je mogao. 

Domaća tvrdoglava diplomatija je ipak postupila onako kako je mislila da je za nas najbolje, ali se ubrzo videlo da je Sergej bio u pravu. 

Sazonov se inače zalagao da Srbija nakon rata dobije veliki izlaz na Jadransko more uključujući i nekoliko ostrva. Takođe, Srbija je po njegovoj zamsli trebala da dobije Bosnu i Hercegovinu, Slavoniju, Srem, Bačku i još neke teritorije. To je obrazlagao ogromnom žrtvom koju su dali Srbi u borbi na strani saveznika. On je jasno video veličinu srpskog žrtvovanja. Ali, kao po običaju ta iskustva nikako nije mogao da objasni samim Srbima koji njegove reči, iako su bile očigledne, nisu uspeli da sagledaju. Mi sami svoje žrtve gotovo da nikada ne vidimo. E, jebiga. Kako smo slušali (a i gledali), tako smo i prolazili. Sad možemo samo da svi skupa kolektivno džumle udaramo našim inteligentnim glavicama u štokove vrata naših malih stanova i da kukamo "Što te brate ne poslušasmo?" I da kenjamo o pobedama u ratu i porazima u miru. 


Sergej Sazonov

Sazonov je nakon revolucije bio šef diplomatije u vladi admirala Kolčaka. Takođe je predstavljao beli pokret na mirovnoj konferenciji u Parizu 1919. Nakon pobede crvenih u otadžbini, trajno se nastanio u Francuskoj u Nici, gde je pišući memoare i umro 1927. godine.


SINĐELIĆEVO SOKAČE

Gde se nalazi?

Slepa ulica koja se uliva u Sinđelićevu.

Kako je dobila ime?

Pogledaj pod Sinđelićeva ulica. Ovo je isto to, samo što nije ulica nego uličica (tur. sokak = ulica, sokače = uličica).



SINĐELIĆEVA ULICA

Gde se nalazi?

Izlazi iz Kalinićeve i povezuje Mileševsku ulicu i Bulevar Kralja Aleksandra.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po junaku iz Prvog srpskog ustanka vojvodi Stevanu Sinđeliću (1770 – 1809). Stevan je prezime uzeo po majci Sinđeliji, koja se posle smrti njegovog oca preudala. U Prvom srpskom ustanku je komandovao Resavcima. Sinđelićeva herojska smrt je obeležila čitav njegov život. Naime u bici na Čegru, videvši da ne može da zadrži Turke podigao je u vazduh čitav šanac sa sve Srbima, Turcima, a i sa njim samim. Narod ga je opevao u pesmi Oj vojvodo Sinđeliću.


Stevan Sinđelić


SJENIČKA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja ulice Radivoja  Koraća i Ive od Semberije.

Kako je dobila ime?

Nazvana je po gradiću Sjenici na jugozapadu Srbije poznatog po mnogo čemu, ali najviše po vrsti tvrdog sira koji neverovatno dobro ide uz Njeguški pršut i domaću radžu gde god da se to domaćinstvo nalazilo. 

Inače, ime je dobila dok je bila ulica. U međuvremenu je evoluirala u dvorište Sportskog centra Vračar, ali je zadržala staro ime i barem na papiru staru funkciju.

U ovoj ulici se nalazi Sportski centar Vračar.


SKERLIĆEVA ULICA

Gde se nalazi?

Paralelna je sa Rankeovom i spaja Nebojšinu i Braničevsku ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Jovanu Skerliću (1877 - 1914) srpskom književniku i književnom kritičaru. Školu i studije je završio u Beogradu, a doktorirao u Lozani u Švajcarskoj. Bio je profesor Univerziteta u Beogradu, a od 1910. i dopisni član Srpske kraljevske akademije.


Jovan Skerlić

U ovoj ulici pod rednim brojem 1 se nalazi Narodna biblioteka Srbije. Takođe ovde je na broju 6 i spomenik kulture Kuća vajara Đorđa Jovanovića.


Jovanovićeva kuća nakon restauracije


SKOPLJANSKA ULICA

Gde se nalazi?

To je manja uličica koja preseca Ulicu Mlade Bosne i uliva se u Ulicu Gospodara Vučića.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Skoplju, danas glavnom gradu susedne nam Makedonije. Važnost Skoplja za Srbe leži u tome što se u ovom gradu Dušan krunisao za cara i što je u njemu donet Dušanov zakonik


Krunisanje cara Dušana – Paja Jovanović


SMILJANIĆEVA ULICA

Gde se nalazi?

Povezuje Krunsku ulicu i Makenzijevu ulicu presecajući Njegoševu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po vojvodi iz srpskih ustanaka Nikoli Smiljaniću (1760 – 1815). Bio je za ono vreme veoma školovan. Rukopoložen je za protojereja, a jedno vreme je radio i kao učitelj. Bio je protivnik kneza Miloša, pa je ovaj poslao izvesnog Marka Štitarca, koji se naubijao za njegov račun, da ga otruje.


Nikola Smiljanić, rad Milića od Mačve


SOKOLSKA ULICA

Gde se nalazi?

Proteže se od Tamnavske do Makenzijeve ulice.

Kako je dobila ime?

Dobila je ime po društvu Soko, fiskulturnom udruženju koje je postojalo u prvoj polovini XX veka. U to davno vreme nije bilo fitnes centara, teretana, kineskog sapuna za mršavljenje i ostalih institucija i preparata, pa su se građani učlanjivali u društva poput Sokola. Ali Soko nije okupljao samo ljude željne rekreacije. Tu su se skupljali i svi oni koji su nešto promišljali i videli u postojanju ovakvog udruženja državni interes. Sokolska društva su brinula kako o zdravom telu, tako i o zdravom duhu. Negovanjem viteških ideala su i stvoreni uslovi da se kasnije izrode olimpijski komiteti i ostale slične institucije.


Prvi sokolići

Za one koji hoće 5.

Ovde smo vam naveli samo neke podatke koji se odnose na sokole Srbije i kasnije Jugoslavije. Ipak prvo sokolsko društvo nije nastalo kod nas, nego u Češkoj, u Pragu 1862. godine. Osnivač je bio doktor filozofije Miroslav Tirš (kod Srba poznat po tome što se u njegovoj ulici na Savskom vencu nalazi Dečja klinika).


Dr Miroslav Tirš

Kasnije smo i mi u Srbiji prihvatili njegove principe i osnovali sokolska društva.

Od značajnijih objekata u ovoj ulici se nalazi laboratorija Paster.


SREDAČKA ULICA

Gde se nalazi?

Presecajući Nišku ulicu povezuje Požarevačku sa Bulevarom kralja Aleksandra.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Sredačkoj župi, kotlini između Prizrena i ski-centra Brezovica.


Panorama Sredačke župe


TAMNAVSKA ULICA

Gde se nalazi?

Povezuje Mačvansku i Mutapovu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po reci Tamnavi koja se uliva u Kolubaru. To je rečica koja preko leta ume i da presuši, ali u doba velikih kiša može da napravi silan pičvajz.



Jedan od zaliva Tamnavskog mora


TIMOČKA ULICA

Gde se nalazi?

Izlazi iz Sazonove, preseca ulice Save Tekelije, Bojansku, Jovana Rajića i završava kod škole Siniša Nikolajević.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po reci Timok, koja se nalazi u istočnoj Srbiji.


Timok

U njoj se nalazi OŠ Siniša Nikolajević i Viši sud.


TOPOLSKA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Mileševsku i Požarevačku ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po gradiću Topoli u Šumadiji, a ovaj valjda po istoimenoj vrsti višegodišnje, drvenaste biljke.

Na Oplencu iznad Topole se nalazi zadužbina Petra I Karađorđevića i memorijalni centar sa Crkvom Svetog Đorđa koja je i porodična grobnica Karađorđevića.


Crkva svetog Đorđa na Oplencu


TRNSKI PROLAZ

Gde se nalazi?

Povezuje Trnsku i Mlatišuminu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Trnskoj ulici.





TRNSKA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Mileševsku sa Golsvordijevom ulicom.

Kako je dobila ime?

Kako je ova ulica dobila ime ostala je misterija za tvorce ovog bloga. Možda se baš ovde Trnova Ružuca ubola na trn. Možda su rasle ruže koje, kako svi dobro znamo, obiluju trnjem.

Dakle što se nas tiče - nemamo pojma.


Možda???

U ulici se nalazi Kuća vojvode Petra Bojovića.


ULICA AVDA KARABEGOVIĆA

Gde se nalazi?

Mala slepa ulica koja se uliva u ulicu Braće Radovanović.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Avdi Karabegoviću Hasanbegovom (1875 – 1908). Bio je veliki romantičar i poznati srpski pesnik muhamedanske veroispovesti. Zanesen nacionalnom idejom pisao je pesme o srpskim junaštvima. Objavljivao je u mnogim srpskim časopisima. Oboleo je od tuberkuloze i umro u Loznici, a sahranjen u Beogradu. Posmrtni govor mu je održao Branislav Nušić. 


Avdo Karabegović

Postoji još jedan Avdo Karabegović - Srbin, takođe pesnik i u krvnom srodstvu sa prvim Avdom. Srbin je bio učitelj u osnovnoj školi u Malom Zvorniku.

I jedan i drugi su bili pesnici sa izrazitim srpskim nacionalnim predznakom.


ULICA ALEKSE NENADOVIĆA

Gde se nalazi?

Iz Makenzijeve ulice presecajući Njegoševu ulazi u Krunsku.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Aleksi Nenadoviću (1749 - 1804). Aleksa je bio knez Tamnavsko-posavske knežine. Turci su ga na prevaru uhvatili i sa drugom Ilijom Birčaninom ubili u Valjevu u čuvenoj turskoj akciji koja je u istoriji dobila ime Seča knezova, a koja je bila povod Prvom srpskom ustanku. Njegov sin je prota Mateja Nenadović, koji takođe ima ulicu na Vračaru.


Aleksa Nenadović


ULICA ANASTASA JOVANOVIĆA

Gde se nalazi?

Mala, lepa, pardon, slepa ulica koja se uliva u Ulicu gospodara Vučića.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Anastasu Jovanoviću (1817 – 1899) srpskom umetniku, romantičaru, litografu i fotografu. Bio je veliki obrenovićevac, a u jednom periodu je vršio dužnost dvoroupravitelja kod kneza Mihajla.


Anastas Jovanović


ULICA BORE STANKOVIĆA

Gde se nalazi?

Proteže se od Skerlićeve do Katanićeve ulice.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Borisavu Bori Stankoviću (1876 – 1927), velikom srpskom piscu.  Rođen je u Vranju, a pravni fakultet završio u Beogradu. Najpoznatija drama mu je Koštana, a roman Nečista krv. Sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.


Bora Stanković


ULICA BORISLAVA PEKIĆA

Gde se nalazi?

Paralelna je sa Katanićevom i uliva se u Makenzijevu ulicu. Ulica ima svoj fizički početak, ili kraj (zavisi odakle gledaš), te se u saobraćaju naziva slepa ulica.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po istaknutom srpskom piscu i jednom od osnivača Demokratske stranke, Borislavu Pekiću (1930 - 1992). Rođen je u Podgorici, a u toku mladosti se zbog prirode posla svoga oca često selio. Jedno vreme je bio u emigraciji u Londonu. Značajnija dela koja je napisao su Zlatno runo i Godine koje su pojeli skakavci. Dobitnik je NIN - ove nagrade za književnost.


Borislav Pekić

Staro ime ove ulice je Malajnička


ULICA BRAĆE NEDIĆA

Gde se nalazi?

Povezuje Krunsku ulicu i Bulevar kralja Aleksandra.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Braći Nedić, srpskim hajducima koji su poginuli u boju na Čokešini. Bili su pravi div-junaci, ali veoma slabi stratezi. Naime, izgleda da su u bojevima primenjivali strategiju da izlaze na crtu, a onda Turke uz razne psovke pozivaju na fer tuču. To se u ono vreme cenilo kao hrabrost, ali je u periodima ustanaka nanosilo dosta štete ustanicima. Braća su herojski izginuli u sukobu sa Turcima na Čokešini, koju su neki naši pisci nazvali srpskim Termopilima. Pominju se u narodnoj nenovokomponovanoj pesmi Boj na Čokešini


Spomenik braći Nedić u Osečini


ULICA BRAĆE RADOVANOVIĆ

Gde se nalazi?

Spaja Ulicu Sime Igumanova i Skopljansku.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po srpskoj braći iz XIX veka Mihailu, Milanu i Aleksi Radovanoviću. Značajni su za srpsku književnost i nauku jer su bili pioniri i propagatori prirodnih nauka i materijalističkog pogleda na svet.




ULICA VELE NIGRINOVE

Gde se nalazi?

Ulica izlazi iz Đerdapske i spaja ulice Jovana Rajića i Bojansku.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Avgusti Veli Nigrinovoj (1862-1908), srpskoj glumici slovenačkog porekla, prvakinji Narodnog pozorišta u Beogradu u drugoj polovini XIX veka. Kada kažemo slovenačko poreklo onda moramo da imamo u vidu činjenicu da je Velin otac bio Čeh a majka Nemica???

Ružo moja bela
ala si mi plava
k'o zelena trava.

Ovo je jednačina sa mnoštvom nepoznatih. Ali da nastavimo.


Vela Nigrinova

Sa nepunih četrnaest godina Vela je dobila prvu glavnu ulogu u jednoj predstavi Slovenačkog dramskog društva. 

U Beograd je došla iz rodne Ljubljane na nagovor čuvenog slovenačkog kompozitora Davorina Jenka, čoveka koji je komponovao srpsku himnu Bože pravde. Sa njim je i živela u Beogradu iako je bio stariji od nje 27 godina.


Davorin Jenko

Prelaskom u Beograd počela je i njena karijera u Narodnom pozorištu. Već na prvoj predstavi Debora 21. oktobra 1882. pokazala je svoj raskošni talenat i beogradsku publiku podigla na noge. Nakon ove došle su na red i ostale zapažene uloge: Julija, Nora, Ofelija,  Esmeralda, Meri Stjuart i mnoge druge. Četiri stotine dramskih uloga. To me podseća na scenu iz filma Mi nismo anđeli kada Srđan Todorivić govori o Kojinim švalerskim poduhvatima pa kaže: "To je nešto". Ne da je nešto, nego je to i za ovo vreme mnogo.

Nastupala je i u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, a gostovala je na scenama širom bivše kraljevine, kao i u okruženju. Deo ženske publike joj je poklonio narukvicu od zlata i brilijanata.

U Pragu je igrala Damu s kamelijama u Češkom narodnom pozororištu, ali je ipak odbila ponudu da se pridruži njihovom glumačkom ansamblu. Govorila je da joj je Srbija najdraža domovina, što je i dokazala svojim vanglumačkim angažovanjem. Naime, za vreme Srpsko-bugarskog rata 1885. radila je kao dobrovoljna srpska bolničarka.

Zašto je Augustina, kako su je zvali u nas, Srbiju shvatala kao svoju domovinu? Očigledno joj se ovde veoma dopalo, jer je na samom početku svog bivstvovanja u našem glavnom gradu upoznala čari Skadarske ulice (retka znamenitost Beograda koja se ne nalazi na Vračaru). Boemija je odmah privukla Velu. Možda zato što je Boemija staro ime za Češku. (Ne baš Boemija. Mi smo izbacili nepostojeće H. Češka je bila Bohemija. To ime je ova država nosila sve dok njeno stanovništvo nije počelo da se češka, kad je preimenovana u Češku).


Probaj Staropramen. Češka u Srbiji.

Virusom boemije su u to doba bili zaraženi svi oni koji su se bavili bilo kojom vrstom umetnosti. A i danas su.

Bilo je tu pisaca, pesnika, glumaca, slikara i ljudi slične Vele. Pardon fele. Da nabrojimo neke: upravnik Narodnog pozorišta Pera Dobrinović, reditelj istog Aleksa Bačvanski, muzičar Toša Andrejević, glumci čiča Ilija Stanojević, Svetislav Dinulović, Milorad Gavrilović, Toša Jovanović i Dobrica Milutinović. Da ne nabrajamo one pre i posle njih.

I ne samo da je naša Vela imala tako poznato i veselo kafansko društvo. Njena lepota i talenat su je doveli do toga da je postala dvorska dama kraljice Natalije Obrenović.

Inače samo boemisanje je podrazumevalo svakodnevno posećivanje kafana, druženje, vođenje raznih interesantnih razgovora (kako zabavnog tako i intelektualnog kataktera), pevanje, igranje i poslednje ali i najvažnije ispijanje hektolitara alkoholnih pića. Ovo poslednje je jedina sličnost između tog i današnjeg vremena. Ali pitanje koje se nameće iz ove izjave isto je i tada kao i sada. Odakle sirotim malim hrčkima, pardon glumcima pare da to rade? To ostaje tajna za današnja pokoljenja. Ipak sačuvala se jedna simpatična anegdotica koja govori da ni oni sami u to vreme nisu znali odgovor na ovo pitanje. Naime, jednom prilikom je izvesni mlađi kolega upitao našeg čuvenog glumca Dobricu Milutinovića: “Čika Dobrice, kako izlazite na kraj sa vašom platom ceo mesec?” Ovaj mu je odgovorio: “Moj sinko evo ovako - od prvog do drugog nekako, ali  od drugog do prvog nikako”.


Marka sa likom Dobrice Milutinovića

Naravno poslednja stvar po kojoj je Vela ostala upamćena u svesti Vračaraca i ostalih pripadnika našeg grada je njen boemski život.

Pored talenta i glumačkih dostignuća bila je oličenje ženstvenosti te je zbog svoje lepote kako spoljašnje tako i unutrašnje (tip lepote koji je u današnje vreme gotovo nemoguće sresti) i pravila dar-mar među muškom populacijom. Ostalo je zabeleženo da su zbog nje i dva tadašnja ministra izašla na dvoboj. Ne znam kako je dvoboj završen, ni ko su ti ministri, ali po profesiji koju su obavljali voleo bih da su obojica nastradali. Čisto sumnjam da su se tadašnji ministri razlikovali od današnjih. Jedino što je tada žena koja je mamila muške uzdahe pored svoje lepote bila i intelektualna pojava, što tadašnje ministre ipak malo izdiže iznad ovih sadašnjih. Sada su ministarske ljubavnice uglavnom rave slabijih mentalnih sposobnosti po čemu se ne razlikuju od pomenutih državnih funkcionera današnjice.


Koja bre Vela? Š’a me gabri š’o je pametna! Divi mene! Na mene se pali cela vlada. Maznuću koga hoću.

No, nećemo sada o ovovremenim ministrima i njihovim droljama. Nastavljamo dalje. U fatalnu Nigrinovu se zaljubio i naš čuveni pisac i naravno boem Janko Veselinović. Napisao je dramski komad Đido i glavnu ulogu Ljubice namenio upravo Veli. Čak je u prvom činu svoga komada oblačio mačvansku nošnju i pevao u horu da bi njen nastup bio što uspešniji.


Janko Veselinović

Vela mu, međutim nije davala nikakvu nadu.

I kao u svakoj pravoj, ali nesretnoj ljubavi (jer drugačije ljubavi i ne postoje, što reče Đorđe Balašević) Janko je spas potražio u kafani (što rekoše svi srpski pisci od početka pismenosti naovamo). Nastavio je da banči do poslednje pare i prvih zraka sunca. To ga je 1905. godine i oteralo u grob.

Voljena Vela ga nije dugo nadživela. Poslednju predstavu odigrala je u maju 1908. godine glumeći lik carice Teodore. Iste godine je i umrla. Na sahrani srpske Sare Bernar, kako su je zvali, okupilo se pola Beograda.

Davorin Jenko je nakon njene smrti prodao zajedničku kuću i vratio se u Sloveniju gde se nakon šest godina i upokojio.

Tako su se kroz sudbinu ove neobične i prelepe žene prepleli i životi dva diva srpske kulture.

Bilo bi naravno lepo da je neko od odgovornih koji su krstili gradske ulice pročitao nešto više od školske lektire i bio upoznat sa ovom romantičnom pričom. Možda bi nekako uredio da se te dve ulice seku, što bi nosilo izvesnu simboliku. Bilo kako bilo ostaje za utehu da se obe ulice nalaze na Vračaru i ujedinjene tako u večnosti pričaju priču o ljubavi, slavi, čežnji, lepoti i sličnim temama koje će, dok je ljudskog roda, okupirati njegovu pažnju.




ULICA VELIMIRA TEODOROVIĆA

Gde se nalazi?

Nastavlja se na Ulicu Tome Maksimovića, seče Gročansku i uliva se u Ulicu Vojislava Ilića.

Kako je dobila ime?

Ulica je dobila ime po Velimiru Viljemu Mihajlu Teodoroviću (1849 – 1898) koji je bio vanbračni sin kneza Mihajla i Slovenke Marije Berghaus. Prvobitno ime mu je bilo Viljem Berghaus. Velja je ipak bio ponosniji na svoje srpsko kneževsko poreklo nego na ono koje je imao po majci, što nam pokazuje da je bio potpuno normalan čovek. I ja bih više voleo da sam potomak ruskog cara nego anonimni građanin nepoznatog podrijetla.

Nakon smrti je Velimir je celokupnu imovinu testamentom ostavio Srbiji. Zadužbina koju je uspostavio nazvana je Velimirijanum.


Steva Todorović: portret Velimira Todorovića slučajno pronađen pre nekoliko godina


ULICA VILOVSKOG

Gde se nalazi?

Polazi od Bojanske i ide do Celjske ulice presecajući pri tome Ulicu Save Tekelije.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Jovanu Stefanoviću Vilovskom (1821 – 1902). Bio je generalštabni major u austrijskoj carskoj vojsci. 1848. godine se borio na strani patrijarha Josifa Rajačića. Učestvovao je i u bici kod Solferina. 

Bio je vojni istoričar i član mnogih naučnih društava. Za nas je značajan zato što se smatra prvim srpskim hidrologom. Za svoj rad je 1886. dobio medalju Međunarodne geografske izložbe u Veneciji.


Jovan Vilovski

Njegovo delo Iz života jednog c.k. oficira koje je pisano predvukovskom azbukom poslužilo je kao jedan od izvora za Rečnik srpskohrvatskog književnog i narodnog jezika u izdanju SANU - a. Svoje delo Uspomene zaveštao je Matici srpskoj.


ULICA VLADIMIRA KARIĆA

Gde se nalazi?

Povezuje Ulicu gospodara Vučića i Južni bulevar

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Vladimiru Kariću profesoru geografije Velike beogradske škole. Jedno vreme je radio u srpskoj diplomatiji i bio srpski konzul u Skoplju (1882 – 1892). Napisao je delo Opis zemlje, naroda i države 1887.


Vladimir Karić


ULICA VOJVODE DRAGOMIRA

Gde se nalazi?

Ide od Ulice cara Nikolaja II i izlazi na Mileševsku ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Dragomiru Dejanu Popoviću Jekiću (1882 – 1914). Još kao mlad je bolovao od tuberkuloze, ali ga to nije sprečilo da napusti mesto asistenta hemije na Beogradskom univerzitetu i da se priključi četnicima. Četovao je po Makedoniji. 1912. je sa grupom od stotinak dobrovoljaca ušao u sastav odreda čuvenog vojvode Vuka. U Kumanovskoj bici je teže ranjen i od posledica ranjavanja i njegovog i inače krhkog zdravlja je i umro 1914. godine.


Vojvoda Dragomir

U ovoj ulici se nalazi vrtić Mića i Aćim i OŠ Jovan Miodragović.


ULICA VOJVODE PETKA

Gde se nalazi?

Povezuje Ulicu vojvode Šupljikca sa Mileševskom.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po vojvodi Petku Iliću, četničkom komandantu koji je poginuo u borbi sa Bugarima u Prvom balkanskom ratu 1912. Sahranjen je u Manastiru Sveti Pantelejmon u selu Lepčincu.


Vojvoda Petko


ULICA VOJVODE TANKOSIĆA

Gde se nalazi?

Paralelna je sa Južnim bulevarom i presecajući jednom Ulicu Grčića Milenka, ponovo se uliva u istu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po majoru srpske vojske Vojislavu Voji Tankosiću (1881 – 1915). Poznat je kao organizator i instruktor dobrovoljačkih četničkih jedinica. Bio je pripadnik organizacije Mlada Bosna i Ujedinjenje ili smrt. Vlada ga je smatrala odgovornim za Sarajevski atentat, pa je jedno vreme do početka Prvog svetskog rata proveo u pritvoru. Kasnije je bio komandant nekih dobrovoljačkih jedinica. Pri povlačenju srpske vojske 1915. smrtno je ranjen.

Inače Tanke je bio čovek malo preke naravi i neobuzdan, pa o njegovim podvizima postoje mnoge priče koje su ušle i u razne teorije zavera. Šamarao je političare (ako su bili k’o ovi danas, nije ni čudo), vređao austrougarske diplomate (i to je ok) organizovao zavere i svrgavao vladare. Ipak događaj koji se i danas rado prepričava je kada je Vinstona Čerčila, potonjeg premijera Velike Britanije, a tadašnjeg portparola Kraljevske mornarice išamarao na njegovom prolasku kroz Beograd. I onda se pitamo što nas braća Englezi mrze.


Uf  rođače, kak’u sam mu zaušku lupio! Pa, je l’on bre zna ko sam ja?!


ULICA VOJVODE HRVOJA

Gde se nalazi?

Nalazi se između Južnog bulevara i Ulice gospodara Vučića i uliva se u Ulicu Sime Igumanova.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po srednjovekovnom bosanskom velikašu s kraja XIV i početka XV veka, vojvodi Hrvoju Vukčiću Hrvatiniću. Znam da je sad malo nespojivo da je neko ko je Hrvoje usput i vojvoda, ali šta ćete? Takva su bila vremena.


Bok dećki! Kaj je novega?

Ulica je dugo noslila ime Dragan Pavlović, po Dragoslavu Draganu Pavloviću – Šilji, učesniku NOB-a i narodnom heroju Jugoslavije (to nije onaj Šilja koji je najbolji ortak Mikija Mausa).


ULICA VOJVODE ŠUPLJIKCA

Gde se nalazi?

Spaja ulice Jovana Rajića i Sredačku.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po austrougarskom general-majoru Stefanu Šupljikcu (1786 – 1848). Poticao je iz srpske graničarske porodice. Posle Napoleonovog osvajanja Dalmacije i velikih delova Slovenije i stvaranja ilirskih provincija prešao je u francusku vojsku. Danas ljudi menjaju klubove, a ranije su menjali vojske. Učestvovao je u Napoleonovom napadu na Rusiju, za šta je dobio legiju časti. Što se nas tiče legija časti dobijena za zasluge u pohodu na Rusiju mu baš i ne služi na čast. I kao što vrlo dobro znamo ko krene na Rusiju iz mesta je najeb'o. Tako su prošli i Francuzi, a sa njima i naš Stevdža, ali bez ozbiljnijih posledica. 

Kasnije se Stevica vratio u austrougarsku vojsku. Visina transfera nije objavljena.

Nemirne 1848. godine na Majskoj skupštini, Srbi proglasiše svoju Vojvodinu Srpsku koja je obuhvatala Srem, Banat, Bačku i Baranju. Za prvog vojvodu je proglašen naš Stefan. Ali nije se dugo zadržao na ovoj funkciji. Umro je iste godine i sahranjen u manastiru Krušedol.



Vojvoda Šupljikac

Staro ime ove ulice je Žarka Zrenjanina po imenu organizatora ustanka u Vojvodini i narodnom heroju Jugoslavije.

U ulici se nalazi NIS Petrol i spomenik Vozarev krst.


ULICA VOJISLAVA ILIĆA

Gde se nalazi?

Ulica Vojislava Ilića je nastavak Žičke i važna je gradska žila koja povezuje Vračar sa Voždovcem. Na jedan njen deo se naslanja i opština Zvezdara.

Predstavlja, dakle prirodnu tromeđu na kojoj su se našla tri međeda Vračar, Voždovac i Zvezdara.

Tu se ne spajaju Srem, Banat i Bačka
Al’ se ipak kale tri srca junačka



Kako je dobila ime?

Dobila je ime po slavnom srpskom pesniku Vojislavu Iliću (1862 - 1894). Vojislav je bio sin Jovana Ilića, srpskog pesnika, koji takođe ima svoju ulicu, ali na Voždovcu.

Bio je jedan od najvećih, ako ne i najveći pesnik svoga doba. Boemski život kojim je živeo i slabo zdravlje su uticali na njegovu preranu smrt.

Od poznatih potomaka ovde ćemo pomenuti njegovu unuku, našeg slavnog lingvistu i akademika Milku Ivić.

Značajniji objekat koji se nalazi u Ulici Vojislava Ilića je Arhitektonsko tehnička škola.


ULICA VUKICE MITROVIĆ

Gde se nalazi?

Iz Maksima Gorkog, paralelno sa Ulicom cara Nikolaja II, proteže se do Bojanske, prececajući pri tom ulice Vojvode Dragomira i Save Tekelije.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Vukici Mitrović - Šunji (1912 – 1941), učesnici NOB-a, i narodnom heroju Jugoslavije. Iz rodnog Svetog Stefana je stigla u Beograd gde se pridružila radničkom pokretu. Postala je visoki aktivista KPJ. Bila je tiha i vredna, pa su je drugovi prozvali Šunja. 1941. u slučajnoj raciji su je uhvatili Nemci i nakon mučenja streljali na Banjici.


Vukica Mitrović

U ovoj ulici se nekada nalazila prodavnica robe iz druge ruke, ili kako bi mi Srbi to rekli – second hand shop Šmizla. Vlasnik ove radnje (danas na drugoj adresi) je pisac romana Avanti prevaranti i Plavo pismo Aleksandar Ljubiša. Inače, Ljuša je i autor čuvene parole Izvinite, nismo znali da je nevidljiv, koja je popularnost stekla nakon obaranja NATO aviona F 117.

Kuriozitet je da su i Ljuša i Vukica sa Svetog Stefana.


ULICA GASTONA GRAVIJEA

Gge se nalazi?

Spaja Rankeovu ulicu i Ulicu internacionalnih brigada.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po francuskom geografu i etnologu Gastonu Gravijeu. Bio je profesor na Sorboni i veliki poštovalac srpske kulture i istorije. 1909. je postavljen za lektora francuskog jezika na Beogradskom univerzitetu. Pisao je mnogo o nama a jedno od poznatijih dela mu je O Srbima i Albancima koje je objavljeno u Parizu 1911. godine. Po početku Prvog svetskog rata Gravije se priključio svojoj vojsci i poginuo na zapadnom frontu.

Ovde se nalazi Odeljenje dečje protetike stomatološkog fakulteta.




ULICA GENERALA RAJEVSKOG

Gde se nalazi?

Nastavlja se na Ulicu vojvode Hrvoja i ide do Ulice Sime Igumanova.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po ruskom generalu poljskog porekla Nikolaju Rajevskom (1839 - 1876) koji se istakao u borbama protiv Napoleona. Zanimnjivo za ovog generala je da je njegov unuk pukovnik Nikolaj Rajevski, čovek koji je poginuo kao dobrovoljac u Srbiji, a koji je Tolstoju poslužio kao inspiracija za lik glavnog junaka u romanu Ana Karenjina - kneza Vronskog.


Tolstoj: „Ma, koji crni deda! Ja sam stvorio Vronskog!“


ULICA GENERALA HORVATOVIĆA

Gde se nalazi?

Da bi otkrili krivulju ove ulice treba da se bavite naučno-istraživačkim radom. Ulica generala Horvatovića malo podseća na reku ponornicu. Čas je ima, čas je nema.

Polazi ni iz čega, a onda se uliva u Ulicu Braće Radovanović. Tamo nestaje da bi nakon par desetina metara opet izronila i povezala ulice Vladimira Karića i Đerdapsku. U Đerdapskoj se gubi kao pile u magli, a onda nešto dalje, ničim izazvana, opet izvire ni iz čega i presecajući Ulicu Dr Milutina Zečevića, uplovljava u Ulicu Grčića Milenka. Tu joj se napokon gubi svaki trag. Ko zna, možda izvire na nekoj drugoj opštini!?

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po generalu Đuri Horvatoviću (1835 - 1895), koji je kao mlad poručnik prešao iz austrougarske u srpsku vojsku, kao Ronaldo iz Mančestera u Real. Službovao je od sredine XIX do kraja istog veka. Učestvovao je u Srpsko-turskim ratovima. Istakao se u čuvenom boju na Šumatovcu. U svojoj bogatoj karijeri je bio poslanik Kneževine Srbije u Petrogradu, a u jednom periodu je vršio dužnost ministra vojnog.


General Đuro Horvatović

Iako nosi prezime kakvo nosi, što dovodi u zabunu mnoge koji su čuli za njega, Đuro Horvatović je Srbin, potomak srpske graničarske porodice.


ULICA GOSPODARA VUČIĆA

Gde se nalazi?

Ulica gospodara Vučića povezuje našu opštinu sa Voždovcem, tako što se jednim svojim delom nalazi na Vračaru, a drugim kod naših suseda.

Ona takođe i deli našu opštinu od opštine Zvezdara, na taj način što je nama pripala neparna, a njima parna strana. Tako smo fasovali i baksuzni broj 13, ali nam je zato zapao i hedonističko-erotski broj 69.

Ulica gospodara Vučića se nalazi na tri opštine. Kao što su se u istoriji pojedine velike imperije kao što su Rim, Vizantija, Turska, Rusija prostirale na tri kontinenta tako se ova ulica širi na Voždovac, Zvezdaru i Vračar. Nama je pripala neparna strana od Franša do Arhitektonske škole do broja 205,  Voždovcu pripada parna strana Sinđinog stadiona, a Zvezdari kada se pređe Vojislava Ilica.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po junaku iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, Tomi Vučiću Perišiću. Toma je rođen  u Bariču 1787. kada je njegova porodica bežala za Srem u toku Austrijsko-turskog rata. Iz Srema su se vratili u Vučkovicu kod Knića, gde se trajno naseljavaju. Toma je napravio uspešnu karijeru počevši od maloletničke delikvencije i tuče sa Turcima, preko trgovačkih poslova, sve do uranjanja u političke vode. Znači, gotovo isto kao i danas.

Jedno vreme je bio glavni čovek knjaza Miloša, a onda mu je okrenuo leđa i zdušno se zalagao za ograničavanje njegove despotske vlasti. Bio je vođa političke grupe koja se borila za uvođenje ustava u Srbiju, tzv. ustavobranitelja. Ovakva vrsta Tominog angažovanja se knjazu nije dopala, pa su njih dvojica pokarabasili odnose. U ta smutna vremena baš i nije bilo uputno po zdravlje skakati po ganglijama Milošu. Zato i ne čudi podatak da je, kada je 1859. Toma otrovan, senka sumnje pala na srpskog knjaza.

Perišić je sahranjen na tadašnjem Palilulskom groblju na Tašmajdanu. Mošti su mu kasnije prebačene u njegovu zadužbinu u crkvu u Gruži gde i danas počivaju.

Toma je klasičan primer vlastodršca, za vreme u kome je živeo. Osion, surov i kabadahija, bio je jedan od najbogatijih i najmoćnijih Srba onog doba. Njegov brat od strica je bio srpski mitropolit Melentije Pavlović. Poznati potomak po ženskoj liniji, na osnovu sopstvenog iskaza, je bio i naš veliki kompozitor i gastronom Vojislav Voki Kostić.

Od značajnijih objekata u Ulici Gospodara Vučića na Vračaru se nalazi pravoslavna crkva Svete Trojice i stadion FK Obilić, kao i  Druga ekonomska škola, koja pripada Voždovcu.

A kad već pomenusmo Vokija želim još nešto da vam dopišem. Naime u njegovom Gastronomskom dnevniku dat je recept za jelo za koje Voki tvrdi da ga je Toma veoma voleo. Nadam se da niko neće imati ništa protiv ako vam ga u celosti prenesem.


’Ajde braćo da se počastite

Gospodar Tomini uštipci od pepela

Materijal

1,5 litar vode,
1 šolja pepela od tvrdog drveta,
10 jaja, 
brašna po potrebi,
2,5 decilitra ulja,
so po ukusu.

Priprema

Prosejte pepeo kroz sito, sipajte ga u vodu i ostavite jednu noć da odstoji.
Sutradan pazeći da se ne uzmuti procedite ga kroz krpu.
U ceđ (voda s pepelom) stavite 10 žumanaca i brašna po potrebi da testo ne bude previše gusto, već kao za palačinke. Dodajte ulupani sneg od 10 belanaca i, ako ustreba, još malo brašna. Polako umutite testo, posolite ga i ostavite da stoji 2 sata.
Vadite kašikom  uštipke i pecite na vrelom ulju.
Služite tople uz mlad kajmak i punomasni sir.

Prijatno.


ULICA GRČIĆA MILENKA

Gde se nalazi?

Izlazi iz Južnog bulevara i presecajući Ulicu vojvode Tankosića uliva se u Ulicu Vojislava Ilića. Veći deo ove ulice se nalazi na Voždovcu, a manji na Vračaru.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po srpskom pesniku Jovanu Grčiću Milenku (1846 - 1875). Rođen u Čereviću u Banatu, školu je završio u Novom Sadu, Segedinu i Požunu (Bratislavi). Studirao je u Beču. Otac mu je bio Grk i odatle potiče Grčić. Ime Milenko, koje je sam sebi dodao je uspomena na devojku koju je voleo. Oboleo od tuberkuloze, povukao se u Beočinski manastir gde je umro i sahranjen. Spomenik mu je okićen stihovima J. J. Zmaja:


Gora ti čuva telo
a spomen Srpstvo celo.


Jovan Grčić Milenko

U ulici Grčića Milenka se nalazi izvor zemnog gasa. Pardon, NIS-ova prodavnica plina.


ULICA DANILA KIŠA

Gde se nalazi?

Seče Ulicu Nikole Stefanovića i ulazi u Ulicu Vojislava Ilića.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po srpskom piscu Danilu Kišu (1935 – 1989). Rođen je u Subotici od oca Eduarda, mađarskog Jevrejina i majke Milice Dragićević. Filozofski fakultet je završio u Beogradu 1958. Pripada redu najboljih srpskih savremenih pisaca. Najpoznatija dela su mu Mansarda, Peščanik, Grobnica za Borisa Davidoviča, Čas anatomije i Enciklopedija mrtvih.

Njegov lik se pojavio i na poštanskoj marci u seriji velikani srpske književnosti. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.


Danilo Kiš


ULICA DESANKE MAKSIMOVIĆ

Gde se nalazi?

Nastavlja se na Ulicu Kralja Milutina i ide do Bulevara kralja Aleksandra.

Kako je dobila ime?

Dobila je ime po čuvenoj srpskoj pesnikinji Desanki Maksimović (1898 – 1993). Detinjstvo je provela u Brankovini kod Valjeva, zavičaju srpske porodice Nenadovića. Studirala je na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a jedno vreme je bila i stipendista francuske vlade na usavršavanju u Parizu. Radila je kao učiteljica i profesor književnosti. Družila se sa nizom značajnih intelektualaca u svoje vreme: Milošem Crnjanskim, Ivom Andrićem, Isidorom Sekulić, Brankom Ćopićem. Njena učenica Mira Alečković je takođe postala velika srpska pesnikinja.


Desanka Maksimović iz mlađih dana

Ulica je dugo nosila ime po društveno političkom radniku iz doba socijalizma Đuri Salaju.

U ovoj ulici se nalazi pozorište Dadov i vrtić Kasper.


ULICA DR MILUTINA ZEČEVIĆA

Gde se nalazi?

Ulica spaja Južni bulevar i Ulicu gospodara Vučića, presecajući pri tome Ulicu generala Horvatovića.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Dr Milutinu Zečeviću, jer bi bilo glupo da ga je dobila po nekom drugom a da se ovako zove. A ko je ovaj čovek nismo uspeli da saznamo, pa ga ovde vodimo kao neidentifikovanog doktora i kuma ove ulice.




ULICA ĐORĐA VAJFERTA

Gde se nalazi?

Povezuje Nebojšinu sa Ulicom Kornelija Stankovića na Neimaru.

Kako je dobila ime?

Đorđe Vajfert (1850 - 1937) rođen u Pančevu, je bio srpski industrijalac nemačkog porekla. Školovao se u Minhenu gde ga je otac, koji je imao malu pivaru, poslao da se pobliže upozna sa proizvodnjom piva. Po povratku Đorđe je proširio posao i postao vlasnik najveće pivare na Balkanu. Bio je veliki dobrotvor i darodavac. U Srpsko-turskim ratovima je učestvovao kao dobrovoljac u srpskoj konjici, za šta je i odlikovan. Bio je i guverner Narodne banke. Danas novčanicu od hiljadu dinara krasi njegov lik.


Za malo pa 10 evra

Naravno, bez obzira na sve zasluge koje je imao, naš neporočni narod ga najviše pamti, poštuje i slavi zato što nam je u vrelim letnjim danima obezbeđivao 'ladno pivo. Danas za novčanicu sa njegovim likom može da se kupi oko devet piva, takođe sa njegovim likom.


A zašto uopšte odoljevati?

Ulica je dugo nosila naziv Ognjena Price po profesoru matematike, revolucionaru i narodnom heroju Jugoslavije.

Od značajnijih objekata u ovoj ulici se nalazi Ambasada Gane.


Jesam Nemac, al’ sam veći Srbin od svih vas zajedno!!!


ULICA IVANA ĐAJE

Gde se nalazi?

Povezuje Njegoševu i Makenzijevu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Ivanu Đaji (1884 – 1957). Bio je srpski biolog i fiziolog, profesor i rektor Univerziteta u Beogradu. Bio je član SANU, a takođe i dopisni član Francuske akademije nauka u Parizu gde je došao na upražnjeno mesto nakon smrti Aleksandra Fleminga, škotskog mikrobiologa i dobitnika Nobelove nagrade za medicinu 1945.


Ivan Đaja

Ulica je dugo nosila ime po Vladi Zečeviću pravoslavnom svešteniku, učesniku NOB-a i društveno političkom radniku FNRJ.


ULICA INTERNACIONALNIH BRIGADA

Gde se nalazi?

Paralelna je sa Hadži-Milentijevom ulicom i ide od Janka Veselinovića do Nebojšine, presecajući pri tome ulice Petra Kočića i Braničevsku.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po brigadama sastavljenim od dobrovoljaca širom sveta koje su učestvovale u Španskom građanskom ratu (1936 - 1939) na strani republikanaca. Naravno da takav jedan svetski kermes nije mogao da prođe bez naših ljudi. Gde ima džumbusa ima i Srba. Deo Srba, koji su u to vreme bili pod stresom zbog posla, promaje ili teškog dana se zaputio u Španiju na lečenje. Tamo su, sa istomišljenicima iz ostatka sveta, sprovodili grupnu terapiju koja se sastojala od klanja sa Frankovim fašistima. Osnovne ćelije grupne terapije su bile brigade, koje su zbog svog međunarodnog karaktera dobile naziv internacionalne. Nešto slično kao i  interkontinentalne balističke rakete, samo što ove nemaju ulicu. I tako, ne samo da smo dobili ulicu sa ovim imenom, već smo u Karađorđevom parku podigli i spomenik koji nas podseća na ove žestoke momke.


Spomenik međunarodnim (prevod na srpski) brigadama u Karađorđevom parku

Od značajnijih objekata u ovoj ulici se nalazi hotel Kristal, katolička crkva Blažene deve Marije, prodavnica Maksi, i na broju 76 spomenik kulture, Kuća arhitekte Milana Zlokovića.


Zlokovićeva kuća


ULICA JANKA VESELINOVIĆA

Gde se nalazi?

Odvaja se od Ulice Đorđa Vajferta i presecajući Hadži Milentijevu ulazi u Ulicu Maksima Gorkog.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po čuvenom srpskom piscu Janku Veselinoviću (1862 – 1905). Rođen je u Salašu Crnobarskom. Završio je Šabačku gimnaziju, a zatim redom učio bogosloviju, učiteljsku školu, od čega, zbog neurednog života, ništa nije završio. Janku, sinu prote Miloša je jednostavno tako bilo suđeno. Radio je uglavnom kao učitelj. Izdavao je, uređivao i pisao za više listova. Poslednje godine svog života je proveo u Beogradu baveći se starim književničkim hobijem - boemisanjem. Zbog neurednog života i neprebolne ljubavne rane za Velom Nigrinovom (i ona ima ulicu na Vračaru),  dobio je turbekulozu od koje je i umro.

Na njegovoj sahrani se tog 14. juna, dana kada je Mačva plakala, od svog prijatelja oprostio i jedan od najvećih pesnika ovih prostora Anton Gustav Matoš rečima:

"Tebi, dragi moj čiča Janko, bila laka gruda pradedovska između zelenog Cera i plavih voda Drine i Save! U ovom modranu dobrog neba, u tim zabranima, vajatima i selima, odasvud me greje tvoj plemeniti pogled. Janko Veselinoviću iz Glogovca, sela pitomoga! Kako mora da te žali tvoja Mačva, kad te ne mogu prežaliti ja, samotni putnik, kojem si dao parče hleba i parče duše!"

A, ostaće upamćene i jetke reči našeg velikog satiričara Radoja Domanovića što ih izreče na Jankovom pogrebu:

"Srbijo. majku ti... Sve što vredno imađaše ti posahranjiva!"

Sahrani su prisustvovali i Aleksa Šantić i Svetozar Ćorović koji su stigli u to vreme čak iz Mostara. 

Pored obimnog dela u kome se trudio da što vernije opiše život u rodnoj Mačvi, najviše je ostao upamćen po romanu Hajduk Stanko. Interesantno je da je ovaj roman posvetio našem slavnom naučniku Nikoli Tesli.


Janko Veselinović


ULICA JOVANA RAJIĆA

Gde se nalazi?

Polazi od raskrsnice Mileševske, Žičke i Ulice Branka Krsmanovića pa se spušta presecajući Gružansku, Timočku, Ulicu Vele Nigrinove i Sazonovu i ulazi u Cersku ulicu. Jedan deo ove ulice se izliva iz njene glavne grane i nastavlja do Vidovdanske ulice. Taj deo je inače po svim merilima potpuno druga ulica, ali je izgleda kumovima ponestalo mašte, pa tako dve ulice imaju ista imena.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Jovanu Rajiću (1726 – 1801). Rođen je u Sremskim Karlovcima, gde je završio slovensku školu Emanuela Kozačinskog. Potom je otišao u Kijev, gde je završio Duhovnu akademiju. Po povratku u zavičaj je radio kao nastavnik u Karlovcima i Novom Sadu. Kasnije se zakaluđerio i postao arhimandrit u manastiru Kovilj.

Bio je srpski istoričar, pisac i pedagog.


Jovan Rajić


ULICA KNEGINJE ZORKE

Gde se nalazi?

Ova ulica prolazi kroz veći deo Vračara. Povezuje Bulevar kralja Aleksandra sa Bulevarom oslobođenja presecajući pri tom Krunsku, Njegoševu, Mekenzijevu i Ulicu Svetog Save.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po kneginji Ljubici Zorki Karađorđević (1864 – 1890). Bila je najstarija ćerka crnogorskog knjaza, i potonjeg kralja Nikole I Petrovića i žena kralja Petra I Karađorđevića. Život je posvetila tome da joj suprug postane kralj, što se i obistinilo, mada to nije doživela. Kažu da je umrla sa rečima na usnama: „Biće kralj“. Sahranjena je na Cetinju, a kasnije su njeni posmrtni ostaci prebačeni na Oplenac. Bila je majka jugoslovenskog kralja Aleksandra I Karađorđevića.


Kneginja Zorka

Ova ulica se jedno vreme zvala Vinarska, valjda po vinu, a kasnije je dugo nosila naziv Ivana Milutinovića, po narodnom heroju iz Drugog svetskog rata.

U njoj se nalazi dežurna stomatološka ordinacija, Ambasada Vatikana, Prirodnjački muzej, i pošta.


ULICA KNEZA MILOŠA

Gde se nalazi?

Jedna je od najvažnijih saobraćajnica u Beogradu koja ga deli na dva dela. Deo ove ulice je prirodna granica Vračara i Savskog venca.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po srpskom knezu i vođi Drugog srpskog ustanka Milošu Obrenoviću (1780 – 1860). Rodonačelnik dinastije Obrenović je bio je vojvoda u Prvom srpskom ustanku, a predvodio je drugi. Za vreme njegove vladavine Srbija je postala autonomna kneževina u okviru Turskog carstva, a Miloš je dobio nasledno kneževsko dostojanstvo. Srbijom je vladao u dva maha: od 1817. do 1839. i od 1858. do 1860.

Bio je i hrabar i mudar. Tražeći najbolja rešenja bio je sklon kompromisima i dogovorima.

Vladao je autokratski, a položaj je često koristio i za lično bogaćenje.


Knez Miloš

O njegovoj vladavini postoje mnoga oprečna mišljenja, ali se gotovo svi slažu u tome da je ostavio čvrste i zdrave temelje budućoj državi.

Preko puta naše opštine, u ulici koja nosi njegovo ime postoji i spomenik posvećen knezu.

U ovoj ulici se nalazi Takvud Sinepleks, hotel Ekcelzior, Muzička škola Stanković i Dom udruženja jugoslovenskih inženjera i arhitekata.


ULICA KNEZA OD SEMBERIJE

Gde se nalazi?

Sa jedne strane prolazeći pored SC Vračar povezuje Mileševsku i Ulicu vojvode Šupljikca.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Ivanu Kneževiću (1760 – 1840) poznatijem kao knez Ivo od Semberije. Bio je oborknez svim selima Bijeljinske nahije, odnosno čitave ravnice duž Drine koja se zove Semberija (danas u Republici Srpskoj). Kada je u Srbiji izbio ustanak priključio se Karađorđu. Ubrzo je morao da se povuče i naselio se u Mačvi gde je proglašen vojvodom izbeglih Srba, a gde je bio pod vojnom komandom Luke Lazarevića. Nakon toga je je morao još jednom u izbeglištvo u Srem. Po povratku u Mačvu nastanio se u Šapcu gde je i umro. 

Kako je izgledao saznajemo po portretu Georgija Bakalovića koji se danas čuva u Narodnom muzeju u Beogradu. Branislav Nušić je napisao tragediju Knez Ivo od Semberije, a po ovom delu je komponovana i opera.


knez Ivo od Semberije


ULICA KORNELIJA STANKOVIĆA

Gde se nalazi?

Ulica povezuje Braničevsku i Ulicu Đorđa Vajferta.

Kako je dobila ime?

Kornelije Stanković (1831 - 1865) je bio čuveni srpski kompozitor, pijanista i horovođa. Danas se jedna od prestižnih beogradskih srednjih muzičkih škola naziva po njemu. Mnogi su ga uvrstili među sto najznamenitijih Srba.


Poštanske marke sa likom Kornelija Stankovića

U ovoj ulici se na broju 16 nalazi i spomenik kulture Kuća Flašar.


Kuća Flašar


ULICA KOČE KAPETANA

Gde se nalazi?

Polazi iz Mekenzijeve, seče Njegoševu i Krunsku pa se uliva u Kičevsku ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Koči Anđelkoviću (1755 – 1788) vođi srpskih dobrovoljaca u Austrijsko - turskom ratu (1788 – 1791). Kao i sve vođe u Srbiji i Koča je bio imućan trgovac stokom, sve dok nije propao. Sa porodicom je prešao u Kovin, a kasnije pristupio Austrijancima i okupio dobrovoljce sa kojima se borio. Od cara Josifa je dobio čin kapetana i orden. Stvorio je prilično veliku slobodnu teritoriju koja je ostala upamćena kao Kočina krajina. Turci su ga uhvatili, odveli u Tekiju i tamo natakli na kolac. Narod mu je spevao pesmu Kapetan Koča putuje.


Kapetan Koča


ULICA KRALJA MILANA

Gde se nalazi?

Jedna od žila kucavica grada. Polazi sa Trga Slavija, pa presecajući ulice Kralja Milutina, Svetozara Markovića, i Resavsku dolazi do Kneza Miloša i nastavlja dalje kroz susednu opštinu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po kralju Milanu Obrenoviću (1854 – 1901). Bio je knez, a od 1882. i prvi kralj u novijoj istoriji Srbije. Poreklo vodi od Jevrema Obrenovića, rođenog Miloševog brata. Završio je licej u Parizu. Nakon ubistva kneza Mihajla na predlog Blaznavca imenovan je naslednikom prestola, a umesto njega je vladalo namesništvo. Razočaran u Ruse okretao se Austrougarskoj, a to je i tada kao što neko misli i sada, bila greška. 1885. vodi rat sa Bugarskom u kome je poražen. 1889. je abdicirao. Bio je u čestim sukobima sa sinom Aleksandrom, naročito posle njegove odluke da se oženi Dragom Mašin. Poslednje godine života je proveo u Beču. Umro je ne želeći da ga sahrane u Srbiji, pa je sahranjen u manastiru Krušedol na Fruškoj gori, koja je tada pripadala Austrougarskoj. Iako veoma obrazovan i u duši romantičan i zainteresovan za sve vrste umetnosti, bio je strastven kockar i posetilac mnogih javnih kuća.


Kralj Milan

Ova ulica se namenjala imena. Dugo se zvala Ulica maršala Tita, po Josipu Brozu (1892 – 1980). Kada je najveći sin naših naroda i narodnosti umro, ostala je parola I posle Tita Tito, pa deset godina niko nije smeo da pomene promenu imena ulice, jer nismo bili sigurni je li živ ili mrtav, a nismo smeli nikog da pitamo. Napokon smo se, nakon jedne decenije odvažili, pa smo ime promenili u Ulicu srpskih vladara. Ono je zvučalo rogobatno, tako da je na kraju prozvasmo po našem kralju. Koliko će i to da traje ostaje da se vidi.

U ovoj ulici se nalaze zemni ostaci najvećeg simbola Beograda - Mitićeve rupe.

Tu su takođe i Zadužbina Branka Ćopića, Palata Beograd (Beogradjanka), SKC i Jugoslovensko dramsko pozorište.



ULICA KRALJA MILUTINA

Gde se nalazi?

Polazi od Pasterove, a završava se u Krunskoj ulici. Na svom dugačkom i uspešnom putu seče sledeće ulice: Tiršovu, Birčaninovu i prelaskom preko Nemanjine ulazi na Vračar. Zatim nastavlja seču Vračarom presecajući Ulicu kralja Milana i Njegoševu da bi na kraju karijeru završila ulivajući se Krunsku ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po srpskom kralju Stefanu Urošu III Milutinu Nemanjiću (1253 – 1321). Bio je jedan od najsposobnijih srpskih vladara. Drugorođeni sin Uroša I i Jelene Anžujske na samom startu i nije imao velike izglede da uzme presto. Ali, rana povreda njegovog brata Dragutina i njegovo povlačenje sa trona su mu omogućili da postane kralj srpske države. Borio se u ratu sa bratom, što nam je već od ranije prešlo u naviku. Veštom diplomatijom i odličnim vojnim sposobnostima učvrstio je Srbiju i proširio je. Ženio se više puta nego što je to bilo društveno prihvatljivo. Poslednja žena, vizantijska princeza  Simonida je imala samo 7 godina kada se udala za njega. To naravno ne znači da je bio nastran, kao što mnoge budale danas misle, već su ovakve stvari bile uobičajene u diplomatiji zemalja u srednjem veku. Vladao je više od 40 godina i za to vreme podigao isto toliko crkava. Najpoznatije i najlepše su Bogorodica Ljeviška, Gračanica i Banjska. Bio je otac Stefanu Dečanskom i deda caru Dušanu.


Kralj Stefan Milutin – litografija Anastasa Jovanovića

U ovoj ulici se nalazi OŠ Vladislav Ribnikar, Državna hemijska laboratorija, Dom Braće Krstić (br. 5) i Kuća Josifa Šojata (33).


ULICA MAKSIMA GORKOG

Gde se nalazi?

Jedna je od većih i važnijih ulica na našoj opštini. Polazi od Kalenić pijace, oslanja se na Čuburski park, seče Južni bulevar i na kraju se na Voždovcu uliva u Strumičku i Ulicu Todora Dukina.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po velikom ruskom piscu Maksimu Gorkom (1868 - 1936). Mnogi stanovnici naše opštine odrasli između Drugog svetskog rata i raspada Jugoslavije se živo sećaju Maksimove pesme Vesnik bure i njegovog romana Mati koji je bio obavezna školska lektira. Pored pesama i romana pisao je i drame.

Kod ovog pisca je interesantno da mu Maksim Gorki nije pravo ime i prezime. Ne brinite nije mu pravo ime ni Gorki List. Naime, rođen je kao Aleksej Maksimovič Peško. Razlog zašto je promenio svoje ime nije poznat. U svakom slučaju, da se njime slavni književnik nije igrao, ova ulica bi se verovatno zvala Peškova, što bi možda vređalo moralne nazore njenih heteroseksualnih žitelja.


Deluje slatko, a on Gorki

Ulica je inače više puta menjala ime. Jedno vreme se zvala Velikomokroluški put, pa onda Prestolonaslednika Petra, da bi 1946. ponela ime koje danas nosi.

Od značajnijih objekata u ovoj ulici se nalazi Kalenić pijaca, taksi stanica, prodavnica Maksi, pošta i apoteka Beograd, a u njoj je nekada živeo i legendarni profesor matematike iz ETŠ Nikola Tesla - Igor Mitrinović. I deda pomenutog Igora je takođe živeo u ovoj ulici, a ostao je upamćen kao jedan od najpopularnijih profesora matematike na Beogradskom univerzitetu iz čijih su zbirki obrazovane mnoge generacije. Ova ulica izlazi i na Čuburski park.


ULICA MILORADA MITROVIĆA

Gde se nalazi?

Spaja Ulicu Đorđa Vajferta sa Južnim bulevarom.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po srpskom pesniku Miloradu Mitroviću (1867 – 1907).


Mića pesnik

Milorad je rođen u februaru 1876. u Beogradu, gde je završio osnovnu školu, gimnaziju i pravni fakultet. Nakon toga je radio kao pisar u sudu, policijski činovnik, sudija i sekretar apelacionog suda. Menjao je mesto življenja kao da je profesionalni fudbaler. Radio je u Užicu, Čačku, Mionici, Smederevu, Knjaževcu i Šapcu da bi se na kraju vratio u Beograd. Zamislite, i to je moguće. Čovek rođen u Beogradu, tu završi fakultet, a onda čitav život provede u provinciji. Nije kao sad. Samo da se dočepaš Beograda, a onda te odavle niki ne otera.

Mitrović je takođe i dva puta otpuštan sa posla iz političkih razloga. Danas kad ne postoji čast, etika, reč, i ostale slične vrednosti prosto je nezamislivo da čovek ostaje dosledan sebi bez obtira koliko ga to koštalo. Ali Milorad je bio ljudina koji je imao svoj stav, ideale i nažalost svoj pesnički usud. Umro je u Beogradu u četrdesetoj godini.  

Počeo je da piše pod uticajem Vojislava Ilića, zato što je znao da ćemo jednog dana mi da sastavljamo ovaj blog, pa da ih zajedno stavimo kao znamenite pesnike koji su na našoj opštini dobili po ulicu. Napisao je dve zbirke pesama: Knjiga o ljubavi i Prigodne pesme. Pisao je i druga dela, ali su mu ona uglavnom ostajala nedovršena. Najpoznatija pesma mu je Bila jednom ruža jedna koja je doživela i muzičku obradu.

U majke je ćerka bila,
k'o dan lepa, k'o cvet čedna,
pa zavole momče jedno, -
bila jednom ruža jedna.

Al' to momče leptir beše
i nju prezre srca ledna,
drugoj momi ruku dade, -
bila jednom ruža jedna.

U crkvu se svati kreću,
razleže se pesma medna,
a sa crkve zvono jeca, -
bila jednom ruža jedna.

Mlađim, a da se ne lažemo i starijim generacijama ovaj pesnik je poznat iz televizijske serije Šešir profesora Koste Vujića u kojoj se prikazuje kao maturant Prve muške gimnazije koju je pohađao sa velikanima srpke nauke, politike i kulture Mikom Alasom, Jovanom Cvijićem, Jašom Prodanovićem i Pavlom Popovićem.  Njegov lik tumači naš mladi glumac Aleksandar Radojičić.


Aleksandar Radojičić


ULICA MIHAILA GAVRILOVIĆA

Gde se nalazi?

Polazi od Ulice Đorđa Vajferta, pa se, presecajući Južni bulevar, ulice Sime Igumanova i Vojvode Hrvoja uliva u Ulicu gospodara Vučića.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Mihailu Gavriloviću (1868 – 1924) srpskom i jugoslovenskom istoričaru i diplomati.


Mihailo Gavrilović


ULICA MLADE BOSNE

Gde se nalazi?

Povezuje Ulice Maksima Gorkog i Vladimira Karića, presecajući pri tom Sklopljansku na Pašinom brdu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po revolucionarnoj organizaciji mladih srpskih nacionalista iz Bosne i Hercegovine na početku XX veka. Grupa koja se okupila pod imenom Mlada Bosna (jer je bilo malo preglomazno da se nazovu Mlada Bosna i Hercegovina), bila je opredeljena za jugoslovensku ideju i za ujedinjenje svih Južnih Slovena u jednu državu. Borili su se protiv Austrougarske monarhije i u leto 1914. organizovali atentat na austrijskog nadvojvodu Franca Ferdinanda, što je bio povod za izbijanje Prvog svetskog rata.


Slika sa suđenja pripadnicima Mlade Bosne

Grupi su pored revolucionara pripadali i mnogi srednjoškolci i mladi intelektualci sa područja današnje Bosne i Hercegovine. Između ostalih treba pomenuti  Vladimira Gaćinovića, Bogdana Žerajića, Nedeljka Čabrinovića, Vasu Čubrilovića, Mehmeda Mehmedbašića i atentatora Gavrila Principa. Član organizacije je bio i naš jedini nobelovac, pisac Ivo Andrić.


Neomladobosanac Muharem Bazdulj

Na uglu ulica Maksima Gorkog i Mlade Bosne se nalazi pošta.


ULICA NIKOLE STEFANOVIĆA

Gde se nalazi?

Paralelna je sa Ulicom Vojislava Ilića, seče Ulicu Danila Kiša i uliva se u Velimira Todorovića.

Kako je dobila ime?

Dobila je ime po Nikoli Pinji Stefanoviću (1898 – 1966). Bio je sportski radnik i radio na unapređenju ribolova, lova i fudbala u Podrinju i Srbiji. Jedan je od osnivača FK Mačve iz Šapca. Zbog naprednih ideja često je hapšen. FSS je 1968. uveo spomen takmičenje omladinskih ekipa koje nosi njegovo ime.


FK Mačva – provincijski Urugvaj


ULICA NOVA 501.

Gde se nalazi?

Izlazi iz Gročanske i seče Metohijsku ulicu.

Kako je dobila ime?

Glupo. Pouzdano se zna da nije dobila ime po petstokec farmerkama, jer da je dobila ime po njima zvala bi se Nova Levis 501. Možda negde postoji i 501. Stara. U svakom slučaju izgleda da nam je ponestalo imena slavnih predaka, pa smo počeli ulice da imenujemo brojevima. Toga ne može da ponestane.


Nije po nama


ULICA ORLOVIĆA PAVLA

Gde se nalazi?

Proteže se od Čuburske do Ulice Maksima Gorkog.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po srpskom mitskom junaku koji je poginuo u kosovskom boju, legendarnom Orlović Pavlu. Mada nije dokazano da je postojao, neki ga vezuju za sina vojvode Vuka koji je upravljao Soko gradom nedaleko od Drine. Uroš Predić ga je ovekovečio na svojoj slici Kosovka devojka.


Uroš Predić: Kosovka devojka


ULICA PATRIJARHA VARNAVE

Gde se nalazi?

Povezuje Čubursku i Bore Stankovića presecajući Graničarsku ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po 40. srpskom patrijarhu Varnavi (svetovno Petar Rosić) (1880 - 1937.). Završio je Duhovnu akademiju u Petrogradu, a 1905. se zamonašio. Za patrijarha je hirotonisan 1910. godine. Na njegovu inicijativu je započeta gradnja Hrama Svetog Save. Preminuo je iznenada i misteriozno u trenutku izglasavanja konkordata čiji je oštar protivnik bio. Sahranjen je u maloj crkvi Svetog Save.


Patrijarh Varnava

Ulica je dugo nosila ime Filipa Kljajića Fiće po učesniku NOB-a, političkom komesaru Prve proleterske brigade i narodnom heroju Jugoslavije. Da ne bude zabune ovaj Fića nema nikakave veze sa Zastavom 750, popularim Fićom iz Kragujevca.

Ulica se proteže ispod južnog dela legendarnog Gradića Pejtona.


ULICA PATRIJARHA GAVRILA

Gde se nalazi?

Spaja Kičevsku ulicu i Bulevar kralja Aleksandra.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po patrijarhu srpskom Gavrilu V (svetovno Đorđe Dožić) (1881 – 1950). Školovao se u Morači i Beogradu. Zamonašio se 1900. Diplomirao je i doktorirao na Bogoslovskom fakultetu Atinskog univerziteta. Za vreme Prvog svetskog rata bio je interniran u Mađarsku gde je oboleo. 1923. godine je bio u delegaciji SPC koja je išla u Carigrad radi reforme kalendara. Na patrijaršiskom tronu zamenio je Varnavu 1938. 1941. Nemci su ga uhapsili i bio je zatočen sve do 1944. kada je prebačen u zloglasni Dahau. U zemlju se vratio tek 1946. Umro je 1950. i sahranjen u Sabornoj crkvi u Beogradu.


Patrijarh Gavrilo

Ulica je dugo nosila ime Dušana Bogdanovića po jugoslovenskom političaru i publicisti.


ULICA PETRA KOČIĆA

Gde se nalazi?

Nastavlja se na Čubursku i presecajući Internacionalnih brigada i Hadži Milentijevu ulazi u Ulicu Đorđa Vajferta.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po čuvenom srpskom piscu iz Bosne i Hercegovine Petru Kočiću (1877 - 1916). Bio je pesnik, pisac i političar. Pokretač je lista Otadžbina koji je izlazio u Banjaluci. Bio je poslanik austrougarskog Bosanskog sabora. Često je hapšen i proganjan. Najpoznatije delo mu je Jazavac pred sudom.


Petar Kočić

Ulica se oslanja na Park Jelene Šantić.


ULICA PROTE MATEJE

Gde se nalazi?

Polazi od Makenzijeve, pa presecajući Njegoševu i Krunsku ulazi u Bulevar kralja Aleksandra.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po proti Mateji Nenadoviću (1777 – 1854). To je sin Alekse Nenadovića, koji takođe ima ulicu na Vračaru. Bio je čuveni vojvoda iz Prvog srpskog ustanka. Prvi je predsednik Praviteljstvujušćeg sovjeta (vlade). Posle ustanka je prebegao u Austriju, gde je pokušavao da zainteresuje velike sile za sudbinu Srba. Vraćao se u Srbiju, a zbog neslaganja sa vlastima je i penzionisan, pa ponovo odlazi iz otadžbine. Nakon poslednjeg povratka je umro u Valjevu. Sahranjen je u Brankovini. Napisao je memoare, koju su veoma interesantni za izučavanje ovog dela srpske istorije.


Prota Mateja Nenadović

U ulici se nalazi Ambasada Španije.


ULICA RADIVOJA KORAĆA

Gde se nalazi?

Povezuje Mileševsku i Ulicu vojvode Šupljikca.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po čuvenom košarkašu Radivoju Koraću - Žućku (1938 – 1969). Igrao je za OKK Beograd i reprezentaciju Jugoslavije. Šutirao je levom rukom, pa su ga prozvali zlatna levica. Na jednoj utakmici Kupa šampiona protiv Alvika iz Stokholma je uspeo da postigne 99 poena. Poginuo je u saobraćajnoj nesreći.

1971. FIBA je njemu u čast pokrenula takmičenje Kup Radivoja Koraća. Taj pehar se popularno nazivao Žućkova levica.


Žućko

U ulici se na broju 5 nalazi spomenik kulture Kuća Popovića.


ULICA RADOSLAVA GRUJIĆA

Gde se nalazi?

Povezuje Požarevačku i Ulicu cara Nikolaja II, presecajući pri tom Mileševsku.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Radoslavu Grujiću (1878 – 1955) srpskom teologu, istoričaru i dopisnom članu SANU-a. Bio je upravnik muzeja SPC. Posle Drugog svetskog rata se zalagao da se svo kulturno umetničko blago vrati sa teritorije NDH.


Radoslav Grujić

U ulici se nalazi stanica policije Vračar.


Plavi Gruja

Staro ime ove ulice je Božidara Adžije. Tako se zvao pokojni komunista, publicista i narodni heroj pokojne Jugoslavije.

Ovde se takođe nalazi i Pozorištance Puž , NU Božidar Adžija kao i Tehnička škola GSP.


ULICA SAVE TEKELIJE

Gde se nalazi?

Ulica seče Vilovsku, Daničarevu i Ulicu Vukice Mitrović, te ulazi u Ulicu cara Nikolaja II.

Kao je dobila ime?

Ime je dobila po Savi Popoviću Tekeliji (1761 – 1842). Rođen je u srpskoj plemićkoj vojničkoj porodici u Banatu. Njegovi Popovići se smatraju potomcima stare srpske loze. Sava je postao prvi Srbin doktor pravnih nauka. Bio je predsednik Matice srpske i veliki dobrotvor. U Pešti je osnovao svoju zadužbinu sa ciljem da pomogne i iškoluje siromašne Srbe iz svih krajeva gde oni žive. Ona se po njemu naziva Tekelijanum. Umro je u Pešti, a sahranjen u zadužbini Popovića u Crkvi sv. Nikole u Aradu u Rumuniji.


Sava Popović


ULICA SVETOG SAVE

Gde se nalazi?

Ulica je paralelna sa Avalskom i spaja Krušedolsku, pa presecajući Ulicu kneginje Zorke izlazi na Trg Slaviju.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po prvom srpskom arhiepiskopu Svetom Savi, po čemu se i čitav kraj oko nje naziva Savinac.

Sveti Sava (rođen kao Rastko Nemanjić 1174 – 1236) je bio treći i najmlađi sin Stefana Nemanje i njegove žene Ane. Kao dete iz vladarske porodice već mu je rođenjem dodeljena teritorija kojom je trebalo da upravlja.

Ipak posvetivši se duhovnom životu, odriče se vlasti i kao šesnaestogodišnjak beži od kuće i odlazi na Svetu goru gde se zamonašuje i uzima ime Sava.

Kao monah i božji čovek bio je odan pravoslavnoj veri. Vodio je isposnički život. Više puta je putovao u Svetu zemlju, što je za ono vreme bilo veoma naporno i opasno. Sa ocem Nemanjom bio je osnivač manastira Hilandar na Svetoj gori. Izborio je samostalnost Srpskoj pravoslavnoj crkvi i 1219. je uzdigao na rang arhiepiskopije, a on je postao prvi srpski arhiepiskop. Centar arhiepiskopije je smešten u manastir Žiču.
Bavio se i zakonodavnim delatnostima i napisao je čuveni Nomokanon ili Krmčiju Svetog Save. Ostao je upamćen i kao jedan od prvih srpskih pisaca. Njegovo delo Žitije Svetog Simeona u kome je opisao život svoga oca, pedstavlja najlepši primer srpske srednjovekovne književnosti.

Kao pripadnik vladajuće dinastije bavio se i diplomatskim radom. Veoma često je mirio braću koji su se besomučno borila za vlast.

Umro je na povratku iz Svete zemlje u bugarskom gradu Trnovu.

Zemni ostaci Svetog Save su prebačeni u manastir Mileševu, zadužbinu njegovog nećaka i tadašnjeg srpskog kralja Vladislava. Ovde je telo počivalo tri i po veka, da bi ga nakon toga Sinan paša, posle jedne pobune Srba u Banatu, preneo u Beograd na Vračar i tu spalio. To se dogodilo 10. maja 1954.

Sveti Sava je dragi moji prijatelji bio jedan od retkih ljudi koji je imao osobine kakve je danas nemoguće naći. Na njega treba svi da budemo ponosni.

Danas Srpska pravoslavna crkva slavi dva praznika vezana za Svetog Savu. 27. Januara je Savindan, a 10. maja Prenos svečevih moštiju.

Takođe ovaj praznik slavi i srpska škola i on je poznat kao školska slava.


Freska Svetog Save

U ovoj ulici se nalaze hoteli Slavija, (Slavija Luks i Slavija 6), Pozorište Slavija, Zavod za transfuziju krvi,  i Ambasada Vatikana.  


ULICA SVETOZARA MARKOVIĆA

Gde se nalazi?

Kreće od Pasterove, pa presecajući Ulicu vojvode Milenka, Birčaninovu, Nemanjinu i Kralja Milana, ulazi na Vračar, gde ide do Bulevara kralja Aleksandra, presecajući Krunsku ulicu.

Otkud takvo ime?

Ime je dobila po Svetozaru Markoviću (1846 – 1875) srpskom političaru druge polovine XIX veka. Rođen je u Jagodini koja se po njemu jedno vreme i zvala Svetozarevo. Gimnaziju je učio u Kragujevcu i Beogradu, a studirao u Petrogradu i Cirihu. U Petrogradu se družio sa ruskim revolucionarima, a u Švajcarskoj je počeo da proučava naučni socijalizam. Bio je publicista i političar socijalističke orjentacije. Najpoznatije delo mu je Srbija na istoku. Umro je 1875. od tuberkuloze.


Svetozar Marković

Danas se po njemu zove i Univerzitetska biblioteka u Beogradu (puno ime Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković).

U ovoj ulici se nalazi Beogradska nadbiskupija, vrtić Biser i Biblioteka Laza Lazarević.


ULICA SVETOLIKA RANKOVIĆA

Gde se nalazi?

Polazi iz Šumatovačke ulice, seče Cersku ulicu i ulazi u Sozanovu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Svetoliku Rankoviću (1863 – 1899). Bio je srpski pisac iz perioda realizma. Rođen je u Velikoj Moštanici. Nižu gimnaziju i bogosloviju završio je u Beogradu, a u Kijevu Duhovnu akademiju. Najpoznatije delo koje je napisao je Gorski car, inače obavezna lektira za osnovnu školu.


Svetolik Ranković


ULICA SIME IGUMANOVA

Gde se nalazi?

Ulica Sime Igumanova je celom svojom dužinom paralelna sa Južnim bulevarom.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po čuvenom srpskom trgovcu i dobrotvoru Simi Andrejeviću Igumanovu (1804 - 1882). Ovaj rođeni Prizrenac je bio osnivač bogoslovske škole u svom rodnom gradu. Bio je preduzimljiv čovek i za ono vreme svetski putnik. Životni put ga je vodio od Carigrada do Odese, a jedno vreme je bio nastanjen i u Kijevu. Ipak rodnu grudu nije zaboravljao. Od njega nam je ostala zadužbina pod imenom Igumanova palata, ali se ona ne nalazi na Vračaru, nego na Terazijama.


Sima Igumanov

Ulica je dugo imala naziv Franca Rozmana po Slovencu Francu Rozmanu Stanetu, učesniku španskog građanskog rata, NOB-a i narodnom heroju Jugoslavije.

Od značajnijih objekata u ovoj ulici se nalazi apoteka i Vrtić Zvončić.


ULICA STOJANA PROTIĆA

Gde se nalazi?

Nadovezuje se na Skerlićevu i presecajući Podgoričku i Graničarsku uliva se u Čubursku ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Stojanu Protiću (1857 - 1923) srpskom političaru, publicisti i državniku. Bio je jedan od osnivača Radikalne stranke u Srbiji i u više navrata ministar finansija. Bio je prvi premijer vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca. Jedno vreme je radio i kao upravnik Narodne biblioteke, a izdavao je listove Delo i Odjek. Ostao je upamćen kao sastavljač odgovora na ultimatum Austrougarske Srbiji 1914.



Stojan Protić

Njegov direktan potomak je Milan St. Protić, srpski istoričar i političar.


ULICA TODORA OD STALAĆA

Gde se nalazi?

Izlazi iz Gružanske ulice, pa ide paralelno sa njom da bi se se na kraju, uz kraću pauzu, ulila u Žičku ulicu. Ova ulica je fenomen prostornog planiranja u Beogradu, jer je sa obe strane slepa. 

Kako je dobila ime?

Dobila je ime po junaku Todoru, koji je držao srednjovekovni grad Stalać. Todor je poznat u narodnim nenovokomponovanim pesmama kao vojvoda Prijezda. 


Ostaci srednjovekovnog grada Stalaća

Vojvoda Prijezda je opevan u pesmi Smrt vojvode Prijezde. To je onaj naš ponosni junak koji je dobio zahtev da turskom caru preda ženu Jelicu, konja Ždrala i sablju. Vojvoda je to odbio i svestan da se ne može odupreti Turcima rešio je da svoja dobra uništi. Konju je odsekao glavu, sablju je slomio, a sa voljenom ljubom je skočio u Moravu.

Naravoučenije: Čitajte narodne pesme. Saznaćete mnogo o ponosnim precima, moralu koji ih je krasio, hrabrosti koju su iskazivali, mudrosti koju su posedovali i naučićete da niste tikva bez korena.


ULICA TOMAŽA JEŽA

Gde se nalazi?

Spaja Mileševsku i Požarevačku ulicu.

Kako je dobila ime?

Teodor Tomaž Jež rođen kao Zigmund Fortunat Milkovski (1824 - 1915) je bio poljski pisac i revolucionar. Značaj njegovog književnog dela za nas je što su glavne teme u mnogim njegovim romanima posvećene našem narodu. Pisao je o Kočinoj krajini, o Prvom srpskom ustanku, o Srbima poturčenjacima.


Tomaž Jež

U ulici se nalazi Konzulat Čilea.


ULICA TOME MAKSIMOVIĆA

Gde se nalazi?

Paralelna je sa Gročanskom i uliva se u Ulicu Velimira Teodorovića.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Tomi Maksimoviću (1895 – 1958). Toma je bio predsednik Srpskog privrednog društva Privrednik i direktor Bate iz Borova (bio je i oženjen ćerkom Tomaža Bate). Za vreme rata je dobio ponudu da se spase i preseli u centralu Bate u Švajcarskoj, koju je odbio. Ostao je u vladi Milana Nedića i radio na prihvatanju srpskih izbeglica iz Hrvatske i Bosne. Istakao se kao veliki dobrotvor. Zbog toga ga je narodni sud nakon rata osudio kao neprijatelja naroda. Proveo je 4 godine u zatvoru. 2008. je rehabilitovan.


Toma Maksimović

Staro ime ove ulice je Ulica NOVA 4. Novije a gluplje i ne može.


ULICA CARA NIKOLAJA II

Gde se nalazi?

Nastavlja se na Makenzijevu i presecajući ulice Maksima Gorkog i Vojvode Dragomira uliva se u Mileševsku.

Kako je dobila ime?

Ulica je dobila ime po poslednjem ruskom caru Nikolaju II Aleksandroviču Romanovu (1868 – 1918). Tragična sudbina ovog imperatora vezana je za poslednje dane carizma u Rusiji. Doživeo je tu nesreću da kao poslednji ruski car stane pred streljački stroj boljševika. Ovaj stravičan zločin je zadesio i čitavu njegovu porodicu. Romanove je Ruska pravoslavna crkva proglasila svetim velikomučenicima.


Velikomučenici Romanovi

Za nas je značajan zbog toga što nam je u Prvom svetskom ratu pružio nesebičnu podršku, čak i na štetu Rusije, što je u politici ne retkost, nego gotovo jedinstveni primer. Naime, rekao je zapadnim saveznicima da ukoliko ne evakuišu srpsku vojsku na Krf, biće spreman da potpiše separatni mir i izađe iz rata. Zbog ovakvog gesta zaslužio je da mu se u našoj prestonici sagradi spomenik viši od Ajfelove kule. Ali mi smo se dvadesetak i kusur godina nakon kukavičkog ubistva našeg dobrotvora opredelili za one koji su ga ubili. Tek nedavno smo mu podigli spomenik. Bolje ikad, nego nikad.  


Imperator Nikolaj II

Sam car je inače bio netipičan predstavnik ruskog samodržca. Nevoljno je došao na vlast i jedini je Romanov koji je više voleo da vreme provodi sa svojom porodicom nego u bančenjima, ratovima i vladanju. Bio je emotivniji od svojih predaka, pa je možda baš zbog toga i reagovao u Velikom ratu tako kako je reagovao. Neka je večna slava i hvala našem zaštitniku.

Inače, još nešto ga sasvim slučajno povezuje sa nama. Naime letimičnim bacanjem pogleda na njegov portret uočava se neverovatna sličnost sa našim knjazom Mihailom. Ne znam zašto vam ovo govorim, ali u svakom slučaju ne može da škodi, što bi rek’o Lane Gutović.

Ulica se nekada davno zvala Prištinska, pa je i tramvaj koji je saobraćao do nje popularno zvan Prištevac. Kasnije je dobila ime 14. decembra po nepoznatom datumu iz svetske istorije. Toga dana je rođen Nostradamus, umro je Džordž Vašington, Plank je objavio Kvantnu teoriju, a KPJ je 1939. organizovala masovne antirežimske demonstracije u Beogradu. Pa, vi izaberite šta vam se najviše sviđa.

U ovoj ulici se nalazi Srednja škola GSP.


ULICA ČERNIŠEVSKOG

Gde se nalazi?

Ova ulica spaja Čubursku i Ulicu Maksima Gorkog.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Nikolaju Gavriloviču Černiševskom (1828 – 1889) ruskom romanopiscu, filosofu-utopisti (ne u smislu davljenika), književnom kritičaru i revolucionaru.  


Nikolaj Černiševski

Rođen je u Saratovu u Ruskoj imperiji. Otac mu je bio sveštenik, ali je očigledno ispustio dete iz ruku pa je ovaj kasnije postao ateista. Školovao se na lokalnom univerzitetu gde je još kao mladić naučio engleski, francuski, italijanski, grčki i staroslovenski. Kasnije prelazi u Sankt Petersburg 

Bio je jedan od vođa revolucionarnog pokreta 1860. i izvršio veliki uticaj na Lenjina kao i na našeg Svetozara Markovića. Ostao je upamćen kao jedan od velikih socijalista-utopista XIX veka. Ovo ne znači da je bio socijalista koji se utopio, nego da je gajio neostarljive ideje.

Pisao je pripovetke, kritike i romane. Najpoznatije delo mu je roman Šta da se radi.

Zbog svog revolucionarnog hobija osuđivan je na robiju, a deo života je proveo u čuvenom zimskom megacentru u Sibiru. Bolje da je skupljao sličice. To je bezopasniji hobi.


HADŽI ĐERINA ULICA

Gde se nalazi?

Povezuje Golsvordijevu i Patrijarha Gavrila presecajući Molerovu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po arhimandritu Gerasimu Gligorijeviću poznatijem u narodu kao Hadži Đera. Kao što ste možda i primetili, kod nas mnogi ozbiljni i ugledni ljudi kao da su se namerno zezali sa svojim imenima po kojima su kasnije ostali zapamćeni.

Hadži Đera je bio iguman manastira Moravica i veliki prosvetitelj i učitelj. Bio je Hadži Ruvimov učenik. 1804. su ga Turci ubili ispred manastira Moravica. Dan ranije ubili su i njegovog učitelja Hadži Ruvima. Šest dana kasnije počela je Seča knezova iz koje je buknuo ustanak. 


Hadži Đera (sedi) i Hadži Ruvim (stoji) – rad Petra Simića

U ulici se nalazi Vrtić Zmaj.


HADŽI MILENTIJEVA ULICA

Gde se nalazi?

Polazi od Nebojšine ulice, seče Braničevsku, Petra Kočića, Janka Veselinovića i uliva se u Maksima Gorkog.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Hadži-Melentiju Stevanoviću (1766 - 1824). Melentije, ili kako ga u poslednje vreme krstiše Milentije, je bio arhimandrit i obnovitelj manastira Rača u Podrinju. Pismenost je stekao u manastiru Tronoša, gde je još kao dete upoznao Vuka Karadžića. Išao je na hodočašće u Svetu zemlju i stekao gramat hadžije. Izbegao je Seču knezova i bio jedan od  organizatora Prvog srpskog ustanka u Račanskom kraju. Umro je 1824, a sahranjen je u porti manastira Rača.


Spomenik Hadži-Melentiju pored manastira Rača

Od značajnijih objekata u ovoj ulici se nalazi Dečji vrtić Beli zeka, katolička crkva Uznesenja Blažene Djevice Marije i OŠ Svetozar Marković.


HADŽI PRODANOVA

Gde se nalazi?

Spaja Kičevsku i Hadži Đerinu ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Hadži Prodanu Gligorijeviću (1760 - 1825), koji nije bio hadžija koji je prodan nekom Gligorijeviću, već je bio čuveni vojvoda u prvom srpskom ustanku. Nakon propasti ustanka predao se Turcima i naseljen je u manastir Trnavu kod Čačka. Avanturista po prirodi 1814. opet diže ustanak protiv Turaka nazvan Hadži Prodanova buna. Buna je propala, a Hadži Prodan je opet morao da beži ovoga puta u Vlašku. U Vlaškoj se potpuno smirio što se vidi iz podatka da je tako miran 1921. učestvovao u grčkom ustanku protiv Turaka.


Hiperaktivni Hadži Prodan

U ulici se nalazi XIV beogradska gimnazija.


HADŽI RUVIMOVA ULICA

Gde se nalazi?

Mala slepa ulica koja ulazi u Požarevačku ulicu.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po Rafailu Nenadoviću - Neškoviću (1752 – 1804). Bio je arhimandrit manastira Bogovađe. Učestvovao je u pripremi Prvog srpskog ustanka, ali je dopao Turcima šaka. Strahovito je mučen i na kraju u vreme Seče knezova ubijen. Hadži Đera mu je bio učenik. Pogubljen je dan posle njega.

Hadži Ruvim je razvio slikarsku i duborezačku delatnost i bio jedan od poslednjih velikih duborezaca i grafičara XVIII veka među Srbima.


Hadži Ruvim (stoji) i Hadži Đera (sedi) – rad Petra Simića


CELJSKA ULICA

Gde se nalazi?

Polazi od Sazonove, seče Daničarevu i ulazi u Ulicu Vukice Mitrović.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po gradu Celju koji se nalazi u republici Sloveniji. Za nas je Celje značajno po tome što su u ovom gradu stolovali grofovi Celjski, familija koja je bila rodbinski izmešana sa našom dinastijom Lazarevića.


Grb Celjskih


CERSKA ULICA

Gde se nalazi?

Polazi od Ulice Maksima Gorkog i presecajući Vardarsku, Svetolika Rankovića i Đerdapsku  završava u Jadranskoj ulici.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po planini Cer u zapadnoj Srbiji, na kojoj se  početkom Prvog svetskog rata odigrala Cerska bitka između srpske i austrougarske vojskeU istoriografiji je poznata i kao Jadarska bitka, ali i kao deo šireg sukoba koji se naziva Bitka na Drini.

Do sukoba je došlo u avgustu mesecu 1914. Komandant našim jedinicama na tom delu fronta je bio srpski đeneral Stepa Stepanović. 


Vojvoda Stepa

Austrougarska vojska sastavljena uglavnom od Južnih Slovena podanika monarhije, krenula je u bratski zagrljaj i ujedinjenje sa svojom južnijom braćom. Komandant naših voljenih rođaka je bio general Oskar (nepopularnosti) fon Poćorek. Ovaj ponemčeni pripadnik naše zapadne braće nije imao nekog prevelikog razloga da prema nama gaji prijateljska osećanja. On se naime nalazio u istim onim kolima sa prestolonaslednikom Ferdinandom i Sofijom u Sarajevu u koja je Gavrilo Princip pripucao. Zahvaljujući po njega srećnim okolnostima preživeo je, ali nas je zamrzeo još više nego ranije. 


Oskar fon Poćorek

Dakle pod komandom Poćoreka austrougarska kaznena ekspedicija je u avgustu krenula na Srbiju. Bili su brojčano jači i mnogo bolje opremljeni. Nejžešći sukob ove bitke je bio kod sela Tekeriš.

Neuporedivo slabija srpska vojska je uspela da najuri Austrougare preko Drine, ali ih je četiri godine kasnije umno slabija diplomatija vratila i napravila zajedničku državu.

Za zasluge u ovoj bici đeneral Stepa Stepanović je unapređen u čin vojvode.

Inače, kao što u uvodu i napisasmo, Cerska bitka je samo jedan deo šire operacije poznate kao Bitka na Drini. Na ove slavne trenutke naše tragične istorije nas često podseća i čuveni vojnički marš Stanislava Biničkog – Marš na Drinu


Stanislav Binički

Kompoziciju je naš Bine posvetio čuvenom heroju i srpskom oficiru, komandantu još čuvenijeg II pešadijskog gvozdenog puka pukovniku Milivoju Stojanoviću.


Pukovnik Milivoje Stojanović - Brka

Bio je ovo sukob Davida i Golijata, pri čemu je golijat degažiran daleko sa srpskog tla. Ipak, dok je poslovao na našem prostoru počinio je niz zverstava, a za njim su ostali samo krvavi tragovi i opustela zgarišta. Kasnije smo se mi sami u ime svetlije budućnost potrudili da ovu rabotu što više zataškamo, da je zakopamo i zaboravimo.

Ne računajući vojnike pale u sukobu, u Mačvi je neprijatelj na najmonstruozniji način pobio više od 20 000 civila, o čemu je svojevremeno svet izvestio naš veliki prijatelj dr Arčibald Rajs.


Arčibald Rajs: Čujte Srbi, čuvajte se sebe!

Naše plitkoumne bajke o jedinstvenom ali troplemenom narodu bi verovatno već u ovo vreme kod normalnih ljudi pale u vodu, no one su u našim slaboumnim mozgovima na neki volšeban način ipak našle plodno tlo. Sami smo sebe ubedili da je glupa dečja uzrečica ko te bije taj te voli u stvari vrhunska mudrost. Stoga smo se kasnije i ujedinjavali sa neujedinljivima.

U zverstvima koja su pratila ovaj sukob su se trudom naročito istakli Hrvati (posebno frankovci) i Mađari.

Naime jedna od najbrojnijih jedinica koja se isticala u svim mogućim zločinima je 13. zagrebački korpus, a naročito njegova 42. domobranska pješačka divizija poznata pod imenom koje tako detinje i plemenito odzvanja u ušima svih onih koji ga čuju -  Zagrebačka vražja divizija. Njom je komandovao general Stefan Sarkotić (jedan od potonjih osnivača ustaškog pokreta).

Jedinice koje su se zalaganjem naročito istakle u klanju nedužnog srpskog stanovništva su delovi 42. divizije i to:

·         25. domobranski puk Antona Matašića (podoficir odnosno feldvebel 10. čete ovog puka bio je potonji najveći sin naših naroda i narodnosti i maršal Josip Broz Tito. Od feldvebela do maršala). Da se unapred ogradimo, da nas neko ne bi prozivao za navođenje na pogrešne zaključke. Za Tita ne postoje podaci da je učestvovao u zločinima.
·         26. puk Georga Petrovića,
·         27. puk Alojza Petkovića i
·         28. domobranski puk Juliusa Simonovića.


Broz u dresu bečkog Rapida, pred sam prelazak u  Honved iz Budimpešte

Kasnije je utvrđeno da su veliki doprinos u ubijanju naših nesretnih civila i zarobljenih vojnika dali i vojnici:

·         6. budimpeštanskog puka „Karola I, kralja Rumunije”,
·         26. puka „Šrajber” iz Estergoma,
·         26. landšturmskog puka
·         104. zagrebačke brigade,
·         28. osječkog domobranskog puka,
·         37. mađarskog puka „Nadvojvoda Jozef” iz Nađvarada,
·         70. mađarsko-hrvatskog puka „Plemeniti fon Apel”,
·         78. osječkog puka „Gerba”,
·         79. mađarsko-hrvatskog puka „Grof Jelačić” iz Otočca,
·         100. krakovskog puka „Fon Štajnberg”.

Zarobljene srpske vojnike i ranjenike bez milosti su ubijali pripadnici:

·         16. šlesko-moravskog puka „Frajher fon Gizl”,
·         27. domobranskog puka iz Siska,
·         28. osječkog domobranskog puka,
·         37. mađarskog puka i
·         94. češkog puka „Frajher fon Koler”.

A iz sastava 5. armije u kojoj je delovala i 36 divizija i pripadnici 53. zagrebačkog puka „Dankl”.

Letimičnim pregledom ovog spiska se vidi da su većinu zločina napravile jedinice sa slovenskim predznakom. Kasnije je ovaj trend nastavljen naročito u Kolubarskoj bici.

Cerska bitka je inače bila prva saveznička pobeda u ovom ratu. O tome se sada ništa ne govori jer smo prihvatili zvaničnu europsku politiku da smo za sve krivi baš mi. 


Spomenik cerskim junacima


CERSKI PROLAZ

Gde se nalazi?

Povezuje Cersku i Šumatovačku ulicu.

Kako je dobio ime?

Ime je dobio po susednoj Cerskoj ulici jer predstavlja prirodni prolaz od Cerske do Šumatovačke, a glupo bi bilo da se zove Cersko-šumatovački prolaz (kao Austro-ugarska monarhija).



Prolaz, al’ nije cerski


ČUBURSKA ULICA

Gde se nalazi?

Spaja Makenzijevu ulicu i spušta se prema Južnom bulevaru do Šumatovačke ulice.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po kvartu i potoku koji je ranije tu proticao. Ili možda po cvetu? Postoje razne teorije o ovom pitanju. Prva je ona koja kaže da je ovde proticao potok slabijeg vodoizliva, pa su stanovnici ovog kraja u izvor ubacili bure bez dna da bi skupljali vodu. Bure se na turskom kaže čubura, pa otuda i ime ulici.

Druga je da je ovde rastao cvet čubar po kome je čitav kraj dobio ime.


Stari bistro Trandafilović na Čuburi

Za više informacija pogledaj Čubura.

Na početku ulice, sa leve strane se nalazi Gradić Pejton, a sa desne Čuburski park.


ŠUMATOVAČKA ULICA

Gde se nalazi?

Ulica povezuje Južni bulevar i Braničevsku ulicu, presecajući pri tom Đerdapsku, Vardarsku, Grahovsku i Ulicu Maksima Gorkog. Jedna je od najdužih malih ulica na Vračaru.

Kako je dobila ime?

Ime je dobila po bici na Šumatovcu u blizini Aleksinca, a ne po tuči u istoimenoj kafani u nama susednoj opštini. Bitka se odigrala 23. avgusta 1876. godine u Prvom srpsko-turskom ratu. Srbi su izvojevali pobedu, a u boju se naročito istakao tadašnji pukovnik, a potonji general i ministar vojni Đuro Horvatović, koji takođe ima svoju ulicu na Vračaru.


Ilustracija bitke iz engleskih novina

Od značajnijih objekata u ovoj ulici se nalazi Centar za likovno obrazovanje.


10 коментара:

  1. Naš Vračar je najsrpskiji deo Beograda

    ОдговориИзбриши
  2. Fenomenalno!! Odusevljen sam idejom, realizacijom i stilom pisanja. Veoma poucno, ali i duhovito. Jednom recju - sjajno! Sve pohvale s moje strane.
    (Valjalo bi samo u prici o Hadzi-Djerinoj ulici popraviti naziv crkve-manastira u kojoj je bio iguman. Tacan naziv je Moravci (u istoimenom selu Moravci kod Ljiga.

    ОдговориИзбриши
  3. СУПЕР!!! Свака част за текст!

    ОдговориИзбриши
  4. Moji su bili Lazarevici iz Franca Rozmana. Deda-ujka Aleksandar mi je malo ispricao o zgradi u kojoj je ziveo. Tu su imali najvecu kucu i imanje na mestu gde je sad zgrada br.4. Pricao mi je da je moj pradeda (ili cukundeda) bio glavni Beogradski sudija. I da imamo plavu krv, dalje nista ne znam, nazalost nije stigao da mi isprica. Mozda je ime Lazareviceve ulice po mojim precima dobijeno.

    ОдговориИзбриши
  5. Ovako nesto volim i rado citam. Ali ispravite gresku: Hadzi Djera je pogublljen u selu Moravci kod Ljiga. Pogledajte stihove : 'Moravcima selu dohjodise, i tu Hadzi Kjeru pogubise" u slavnoj pesmi "pocetak bune protiv dahija". Pozdrav

    ОдговориИзбриши
  6. Neozbiljno je napisati da vladari krune nose umesto kacketa. Kruna je simbol drzavnosti i kontinuiteta. Sve zemlje Evrope koje su ostale monarhije su u itekako u boljem stanju od mnogih evropskih republika. Krunska ulica je dobila naziv u znak secanja na punoletstvo kralja Milana Obrenovica. U ovom slucaju, nema veze sa krunisanjem, a ni sa krunom koja vam je na slici, koja je pripadala kralju Petru I Karadjordjevicu.

    ОдговориИзбриши
  7. Na brzinu sam pogledao. Jako mi se svidja jer je veliki trud uložen.
    Sasvim slučajno sam video jednu malu grešku.
    Na primer, Graničarska ulica ne ide samo do Dubljanske, već se prostire još jedan ćošak. To je Šumatovačka ulica.

    ОдговориИзбриши
  8. Pre nekoliko dana sam pohvalio ovaj članak i dodao jedno zapažanje a to je da se Graničarska ulica ne proteže do Dubljanske, već do Šumatovačke ulice. To je malo zapažanje koje ne umanjuje znaćaj ovog članka u koji je uložen veliki napor, ali ipak ne šteti.

    ОдговориИзбриши
  9. izvanredno, hvala i pozdrav iz Mileševske

    ОдговориИзбриши